A szakértők régóta kutatják a dél-angliai Cerne Abbas egyik dombján látható hatalmas, 55 méter magas, emberi alakot ábrázoló dombrajz eredetét és funkcióját.

A figurával kapcsolatban régóta folynak a találgatások, korával és szerepével kapcsolatban egyaránt. A területet birtokló National Trust 2021-es vizsgálata feltárta, hogy az óriást az angolszász időszakban készítették, és nem őskori, ahogyan azt korábban gondolták – írta a National Geographic. Dr. Helen Gittos, az Oxfordi Egyetem munkatársa és dr. Thomas Morcom, az Oslói Egyetem kutatója most a korábbi felfedezésre építve igyekeztek feltárni, hogy miért is hozták létre a dombrajzot. A szakértők szerint Herkulest ábrázolja és a nyugat-angolszász seregek gyülekezőhelye lehetett. Herkules jól ismert volt a középkorban, a 9. században pedig, amikor a területet a vikingek támadták, különösen megugrott az érdeklődés iránta.

Az óriás látványosan kiemelkedik a dombból, és közel fekszik a főbb útvonalakhoz, az édesvízhez és a nyugat-szász királyi család tulajdonában lévő egykori birtokhoz, emiatt ideális lehetett a gyülekező katonák számára. Az óriásra utal egy 11. századi kézirat, amelyet a British Libraryben őriznek. A szöveg szerint egy helyi remete, Szent Eadwold a domb tetejébe szúrta botját. Utóbb a cerne-i apátság szerzetesei megpróbálták Szent Eadwoldként értelmezni a meztelen óriást, hogy igényt tarthassanak ereklyéire. „A szerzetesek számára kellemetlen tény volt, hogy egy nagy, nyilvánvalóan meztelen, pogány alak állt a küszöbükön, ezért egyfajta intellektuális értelmezésbe fogtak, és a védőszentjükkel, Eadwolddal hozták kapcsolatba” – nyilatkozta dr. Thomas Morcom.

Fotó: Shutterstock / Roberto La Rosa