Meghalt 84 évesen Carla Fracci, a milánói Scala primabalerinája, számos előadásban Rudolf Nurejev és Mihail Barisnyikov partnere.

Fracci milánói otthonában hunyt el csütörtökön. Hosszú ideje küzdött  daganattal, állapota az elmúlt napokban súlyossá vált – írta a Corriere della Sera.

„A színház, a város és a tánc legendás, történelmi személyiségét veszítette el, aki erős nyomot hagyott az identitásunkon, és jelentősen öregbítette az olasz kultúra hírnevét a nagyvilágban”

– írta közleményében a Scala.
Karrierje tündérmesébe illő: a milánói villamosvezető lányát „tehetsége, kitartása és munkája a világ leghíresebb balerinájává emelte, fiatalok generációit inspirálta, a tánc világán túl is” – írták.

Fracci 1936-ban született Milánóban. A második világháborút rokonaival vidéken töltötte, hogy túléljék a lombard fővárost érő bombázásokat. Egy tévéinterjúban úgy beszélt ezekről az évekről, hogy leginkább földművesnek érezte magát, semmit sem tudott a tánc világáról, még kevesebbet „azokról a kis cipőkről”.

A háború után azonban valaki felfigyelt „kecsességére és muzikalitására”, és azt ajánlotta, jelentkezzen a Scala akadémiájára. Tízéves volt, amikor felvették, naponta utazott apja villamosán az iskolába. 1954-ben, 18 évesen végzett, a következő évben lépett először színpadra Bellini Az alvajáró című darabjában, a főszerepet Maria Callas énekelte, Leonard Bernstein vezényelt, Luchino Visconti volt a rendező.

Szinte azonnal híre ment a világban, meghívták a londoni Royal Festival Hallba, várták az amerikai színpadok, noha megtartotta vezető szerepét a Scalában is. A legtöbben a Giselle című klasszikus balett címszereplőjével azonosítják, melyet Nurejevvel, Barisnyikovval és a dán Erik Bruhnnal is táncolt.

Utoljára 2000-ben lépett a Scala színpadára az Excelsior című darabban. Idén januárban a színház a Giselle mesterkurzusára hívta meg, amelyet a közösségimédia-oldalain közvetítettek, valamint az olasz állami csatorna, a RAI dokumentumfilmjébe is bekerült. Fracci 57 éven át volt Beppe Menegatti színházi rendező férje, egy fiuk született, Francesco.

Nyitókép forrása: Wikipédia