Jeannette Charles 50 évig alakította II. Erzsébetet többek között a Csupasz pisztoly és az Austin Powers-filmekben.

Jeannette Charles Profimedia.jpg
A brit királyi család hasonmásai, középen Jeannette Charles a 1980-as években. Fotó: parkerphotography / Alamy / Profimedia

A hasonlóságra már Jeanette Charles gyerekkorában felfigyeltek, de csak az 1970-es évektől kezdték azért foglalkoztatni a színésznőt, mert úgy nézett ki, mint II. Erzsébet. Egy képzőművész, Jane Thornhill 1972-ben küldte be Charles portréját a Royal Academy of Art, a Királyi Képzőművészeti Akadémia nyári tárlatára. A képet látva az intézmény kérdést intézett a  Buckingham-palotához arról, a királynő mikor ült modellt. A hivatalos válaszból kiderült, nem a királynőt ábrázolta a kép. „Folyton csöngött a telefonom – idézte fel Jeanette Charles –, újságok, magazinok, rádiók kértek tőlem interjút, egy ügynök pedig azt mondta, ebből a hasonlóságból pénzt lehetne csinálni.”

Ezt megelőzően gyerekekre vigyázott és gépíróként dolgozott, bár mindig színésznő szeretett volna lenni. Amatőr produkciókban szerepelt, beszédórákat vett, még a RADA-ra (Royal Academy of Dramatic Art – Királyi Színművészeti Akadémia) is felvételizett. Egyrészt azonban túl magas volt a tandíj, másrészt viszont épp a külseje, a királynőhöz való hasonlósága jelentett neki akadályt. Bármilyen szerepben lépett színpadra, a közönség azonnal megjegyzéseket tett, sőt nem egyszer ki is nevette.

A szerencse kereke nagyot fordult vele a következő ötven évben: II. Erzsébet hasonmásaként megnyitott szupermarketeket, asszisztált bűvészeknek, fellépett olyan tévéshow-kban, mint a Saturday Night Live, Liberace mellett osztogatott ajándékokat, játszott a Csupasz pisztolyban és az Austin Powers Aranyszerszám című részében, de még a Queen zenekarnak is adott át díjat. 2014-ben vonult vissza.

Jeanette Charles 18 hónappal a királynő halála után, szintén 96 éves korában hunyt el.