Hosszan tartó, súlyos betegség után péntek hajnalban meghalt Tompos Kátya, Jászai Mari- és Junior Prima díjas színésznő, énekesnő. A gyászhírről szóló közleményt az elhunyt művész családja és menedzsmentje tette közzé.

Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő. Fotó: Jaksa Tímea
Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő. Fotó: Jaksa Tímea

„Mély fájdalommal tudatjuk veletek, hogy hosszan tartó betegség után Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima-díjas színésznő, énekesnő ma hajnalban elhunyt, békésen távozott családja körében. Nagyon sokat jelentett számára, hogy betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit” – tette közzé a gyászhírt a színésznő családja.

Tompos Kátya 1983. március 13-án született Budapesten. Édesanyja orosz származású. Gimnazista korában néhány évig Földessy Margit stúdiójában tanulta a színészmesterséget. 2001 és 2005 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakára járt. 2004-ben Edith Piaf Mylord című dalával megnyerte a színművészeti egyetem dalversenyét.

Az egyetem elvégzése után 2005–2007-ben a József Attila Színház tagja volt, majd 2007–2008-ban a Bárka Színház társulatában játszott. 2008 és 2018 között a Nemzeti Színház tagja volt. Országos ismertségre tett szert a Vacka Rádió folytatásos mesehangjáték főszerepével.

Énekesként is a legjobbak közé tartozott. Fellépett többek között Goran Bregovićcsal, a Budapest Klezmer Banddel, Hrutka Róberttel, a Söndörgő zenekarral Indiába is eljutott. 2013 novemberében Keresztül Európán címmel jelent meg első szólólemeze, amely varázslatos zenei utazás Angliától Oroszországig, angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven énekelt dalok.

Tompos Kátya több filmben is főszerepet játszott, látható volt a Valami Amerika 2-ben (2008), a Poligamyban (2009), a Köntörfalakban (2010), a Nőm, nejem, csajomban (2012), a Coming outban (2013), a Valami Amerika 3-ban (2018) és a Most van most című filmben (2019).

Munkásságát 2005-ben Máthé Erzsi-díjjal ismerték el. 2007-ben a Bárka Színházban a legjobb színésznő közönségdíját nyerte el. 2009-ben Gundel Művészeti Díjjal, 2010-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. 2014-ben Jászai Mari-díjat kapott. 2019-ben átvehette a Vidor fesztivál legjobb női szereplőjének díját a Varsói melódia címszerepéért.

Mint erről a kultura.hu is hírt adott, Tompos Kátya külföldi gyógykezelésének finanszírozására gyűjtést, jótékonysági aukciót és május 25-én nagyszabású koncertet, gálaestet is szerveztek. Akkor még úgy tűnt, hogy országos összefogással sikerült összegyűjteni a kezelés folytatására elegendő pénzt.

A színésznő haláláról szóló Facebook-bejegyzés szerint Tompos Kátya maga gondolkodott arról, mi legyen a számára összegyűjtött pénzzel, ha legyőzi a betegség.

„Kátya halála előtt rendelkezett azokról a lehetőségekről is, ha az összegyűlt összeg meghaladja a kezelése költségeit vagy – mint sajnos jelen esetben – ha nem lesz lehetősége befejezni. Mivel mindannyiunkat váratlanul ért, hogy Kátya bár keményen és kitartóan küzdött a betegséggel, mégis alulmaradt ebben az igazságtalan küzdelemben, nem volt lehetőségünk egyeztetni jogi és pénzügyi szempontból akarata kivitelezhetőségéről. Várhatóan egy hét múlva tájékoztatunk mindenkit az összegyűlt pénz sorsáról, illetve a megmaradt támogatás visszatérítésének lehetőségéről” – olvasható a gyászoló hozzátartozók által közzétett bejegyzésben. 

Tompos Kátyát a Centrál Színház saját halottjának tekinti. Ezt Puskás Tamás, a színház igazgatója közölte az Indexszel