fbpx

Meghirdette nyári-őszi programját a Magyar Zene Háza

Már több mint egymillióan látogattak a 16 hónapja megnyílt Magyar Zene Házába, amely idén nyáron és ősszel is több száz programmal várja a közönséget.

„A Magyar Zene Háza 2022 januárjában robbant be a hazai kulturális életbe, azóta több mint egymillióan látogattak el az intézménybe, a koncertprogramok többnyire telt házzal futnak, a zenepedagógiai foglalkozásokon több mint 350 osztály vett részt, a ház kiállításaira pedig már negyedmilliónál is többen voltak kíváncsiak” – tekintett vissza az MZH csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Batta András ügyvezető igazgató.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint 2023 második féléve is számos kiemelkedő és izgalmas zenei programot tartogat. Nyáron több mint 50, többnyire ingyenes családi program és fesztivál várja a látogatókat, a koncertteremben pedig fellép mások mellett Laurie Anderson, Lakatos Mónika, Mansur Brown és Alfa Mist, emellett beszélgetős esten lehet találkozni a magyar popzene olyan meghatározó alakjaival, mint Bródy János vagy Szörényi Levente. 2023 végéig tart nyitva a Zene Házában a magyar popkultúra történetét bemutató, nagy sikerű időszaki kiállítás, ennek helyére Londonból terveznek majd elhozni egy utazó tárlatot.

Nyáron a nagyrészt ingyenes szabadtéri koncerteké a főszerep. Az egyedi formációk és műfajhatárokat feszegető események mellett számos jól ismert, illetve feltörekvő zenész kap lehetőséget, sőt a kínálatban filmvetítések, DJ-szettek és ingyenes családi programok is helyet kapnak. A Szigettel együttműködésben fellép például a német Lakvar, a kubai Jorge Luis Pacheco, a malawi Madalitso Band és a réunioni-francia Ti’kaniki is.

Több nyári fesztivállal is készül a Magyar Zene Háza: szombaton és vasárnap a berlini elektronikus zenei élet sztárjai mutatkoznak be, július 15–16-án a Távoli Kultúrák Fesztiválja keretében Dél-Amerika zenéje kerül a középpontba, június 16–18. között pedig negyedik alkalommal rendezik meg a Város a Házban sorozatot, ez alkalommal Székesfehérvár zenei életét bemutatva.

Az őszi idényben többek között a Grand Mexican Warlock lemezbemutatója, Kollár-Klemencz László, Bérczesi Róbert, valamint a Vad Fruttik fellépései is várhatóak. A Hip-Hop 50! eseményen pedig egy hazai supergroup (többek között a Slow Village, Lil Frakk, Saiid, Co Lee) tiszteleg a műfaj ötvenéves jubileuma előtt. Szintén ősszel érkezik a Sodade című dalt ismertté tevő, angolai Bonga és a Voices of Yemen, fellép két fiatal brit soul-jazz-hiphop sztár, a gitáros Mansur Brown és a zongorista Alfa Mist, míg Bereményi Géza és Másik János közös estje pedig a Cseh Tamás-életmű előtt is tiszteleg.

Horn Márton intézményigazgató a Magyar Zene Házában 2023. június 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ősbemutatót is tartogat a Misék az Andokból est, Lakatos Mónika zenei kíséret nélkül ad szólókoncertet cigány tradicionális dalokból, Rendek között, vonók mögött címmel pedig egy fiatal erdélyi kollaboráció áll össze egy gálakoncertre.

A klasszikuszenei programokról szólva többek között Gwendolyn Masin holland-ír hegedűművész kelet-európai zenei utazásra invitáló koncertjére várják a nagyérdeműt. A Forte Társulat a Petőfi200 emlékév keretében A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi feldolgozását mutatja be, Balogh Máté Fehér Renátó és a Pax et Bonum Kamarakórus közreműködésével ad szerzői estet, Boldoczki Gábor, Fenyő László és Dinyés Soma triója pedig barokk zenei műsorral lép fel.

Szeptemberben a MOME-val közösen rendezik meg a 2. Intermezzo Fesztivált, amelynek programjait az MZH támogatásával az egyetem hallgatói szervezik. A Hangdóm izgalmas kísérleti pontja lesz a Zeneakadémia elektronikus zenei és médiaművészet szakirány hallgatóinak, de a berlini művészeti egyetem, az UDK hangművészeti tanszéke is tervez ide gyakorlati képzést.

A Ligeti 100 programsorozat részeként a bécsi Universität für Musikkal és a római képzőművészeti egyetemmel is folynak együttműködések, míg a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei és Média Tanszék hallgatói kültéri installációt készítenek a Városligetbe.

A KFT zenekar történetét bemutató, Nyisd ki a szemed! című időszaki kiállítás részlete. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Severinhaus Artemisz zenepedagógiai csoportvezető elmondása szerint a Zene Háza ősszel rendezi meg első showcase fesztiválját. A rendezvény közös helyszínt teremt a zeneipar képviselőinek és a zeneszeretőknek, hogy megismerhessék a zeneközvetítés legfrissebb és legérdekesebb hazai és nemzetközi trendjeit, de a tehetségkutató célja az is, hogy új ismeretterjesztő és élménypedagógiai produkciók jöjjenek létre.

A Magyar Zene Háza előcsarnoka időről időre helyet ad kortárs művészeti installációknak, kiállításoknak. A KFT Üzenet a liftből / A fodrász című, 1983-as albumát játssza el június 10-én – a koncerthez kapcsolódva csütörtökön két hétig látható, fotókat, videókat, színpadi jelmezeket felvonultató kiállítás nyílt a ház fogadóterében.

Nyitókép: látogatók a KFT zenekar történetét bemutató, Nyisd ki a szemed! című időszaki kiállításon 2023. június 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A rovat további cikkei