A kötet 25, a Fonó különböző időszakaihoz kötődő, annak szellemiségét magáénak érző művész vagy menedzser portréinterjúján keresztül igyekszik bemutatni a magunk mögött hagyott negyed évszázadot.

„A hagyományokhoz kötődésről és az azoktól elrugaszkodásról, nemzedékük kulturális identitásáról és cselekedeteik mozgatórúgóiról vallanak. Különböző irányból érkeznek, és különböző irányba tartanak, mégis, életpályáikból és személyes sorsaikból összeáll az a kultúrtörténeti folyamat, amit akár szubjektív folktörténetnek is nevezhetünk” – mondta a kötet szerzője, Jávorszky Béla Szilárd zenei újságíró.

A kötetben Sipos Mihállyal, Gryllus Dániellel, Krulik Zoltánnal, Kása Bélával, Éri Péterrel, Kiss Ferenccel, Dresch Mihállyal, Borbély Mihállyal, Porteleki Lászlóval, Berecz Andrással, Kelemen Lászlóval, Zsidei Jánossal, Csík Jánossal, Liber Endrével, Agócs Gergővel, Herczku Ágnessel, Bognár Szilviával, Lukács Miklóssal, Fitos Dezsővel, Fehér Zsomborral, Csoóri Sándor Sündivel, Paár Juliannával olvasható interjú, de természetesen megszólal a könyvben Lukács József, a Fonó alapító-tulajdonosa, valamint Horváth László, a Fonó igazgatója és Kubinyi Júlia, a Fonó népzenei művészeti vezetője is.

Jávorszky Béla Szilárd újságíró az elmúlt másfél évtizedben számos könyvet írt a könnyű, világ- és dzsessz zenei színtér szereplőiről. Fontosabb művei: A rock története 1-4 és A magyarock története 1-2 (Sebők Jánossal közösen), Sziget-könyv, A magyar folk története, Muzsikás 40, A magyar jazz története, Halmos Béla emlékezete, Sebő 70.

Nyitókép: Dresch Quartet lemezbemutató 2016-ban, forrás: Fonó Budai Zeneház