A kormány támogatja az értékalapú kulturális kínálat létrehozását – írja a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye. A szakmai kuratóriumok javaslata alapján a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezeteket támogató pályázat keretében Csák János kulturális és innovációs miniszter 122 előadó-művészeti szervezet támogatásáról döntött.

Budapest, 2023. május 20.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete a főváros V. kerületi, Alkotmány és Szemere utcák találkozásánál.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete. Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi

A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek számára kiírt pályázat támogatja kulturális értékeink megőrzését, széleskörű megismertetését és átörökítését. A 830 millió forintos keretösszegű felhívásra 2024-ben 188 pályázatot nyújtottak be, melyből 122 szervezet részesül támogatásban. A pályázatok elbírálását szakmai kuratóriumok végezték – áll a közleményben.

A felhívásra hat kategóriában jelentkezhettek a Pest Vármegyei Kormányhivatal által nyilvántartásba vett, minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek: budapesti és vidéki színház- és táncművészeti szervezetek, továbbá szabadtéri és nemzetiségi színházak, budapesti és vidéki zeneművészeti szervezetek.

A miniszteri döntést követően a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő minden érintett, szabályosan regisztrált szervezetet értesít, és a döntéseket nyilvánosságra hozza a honlapján.