A Petőfi 200 emlékévhez, a költő korának emlékezetéhez, kultuszához kapcsolódik a MúzeumCafé legújabb, dupla száma.

Mácsai István festőművész eddig nem publikált, A helység kalapácsához készült grafikai tervei vezetik fel a lapszám központi témáját. Berényi Marianna körképet készített a hazai múzeumokban őrzött, Petőfihez, a reformkorhoz és a szabadságharchoz kapcsolódó műtárgyanyagról, Gréczi Emőke Kalla Zsuzsát kérdezte a PIM új kiállításáról és a Petőfi-emlékezet változásairól. Basics Beatrix mindezek képzőművészeti vonatkozásairól, Fejős Zoltán az amerikai magyarok Petőfi-kultuszának intézményeiről és emlékműveiről ír. Keményfi Róbert tanulmányában a reformkort megelőző időszak országismereti irodalmát tekinti át, Mácsai János a költő megzenésített költeményeit, Karácsony Ágnes az 1848–49-es szabadságharcban honvédnek állt színészek sorsát mutatja be.

Az ICOM 2022-ben elfogadott múzeumi definíciójának változásait Sári Zsolt tanulmánya követi végig, a Múzeumőr rovatban Emőd Péter beszélgetése olvasható Dieter Bognerrel, az osztrák műgyűjtő–múzeumtervezővel. A Szemle rovat Szűcs Tamás (Cultural Heritage and Mass Atrocities) és Farkas Zsuzsa (Holnemváros) könyvismertetését közli.

A lapszám ünnepli az idei MúzeumCafé-díjast: Dr. Kemecsi Lajossal, a Néprajzi Múzeum főigazgatójával Iván Viktória készített interjút, amely Gréczi Emőke főszerkesztő laudációját követi. A híreket Magyar Katalin állította össze, a portréfotót Szilágyi Lenke, a laptervet Pintér József készítette, a szám korrektúráját Szendrői Árpád végezte el.