fbpx

Megjelent Légrádi Gergely új könyve

Legradi_Gergely_Nelkulem_borito

Légrádi Gergely író legújabb kötete, a Nélkülem című regény összetett témát boncolgat. Nevezetesen azt, hogyan rombolja le az Alzheimer-kór egy életerős marketing szakember mindennapjait, ez hogyan hat a közvetlen környezetére, a folyamat pedig hogyan szembesíti azzal, milyen életet is élt valójában.

A könyv főszereplője, Miklós sikeres marketing szakember, feleségével és két gyermekével jómódban élnek. Életük viharos gyorsasággal megváltozik, amikor kiderül: Miklós Alzheimer-kórban szenved. Az egyre sűrűbben és hangsúlyosabban jelentkező szótévesztések és emlékezetkihagyások arra sarkallják, hogy tudatosan rögzítse fel-felbukkanó emlékeit. Miklós naplót ír. Fájdalmas, de végre őszinte reflexiót arról, ami történik vele és arról, amit még vissza tud hívni a múltból. És életében először kérdez. Nem problémát old meg és az ügyfelek kéréseit, hanem megáll és kérdez. Felépíthető még egy teljes, értékes élet? És, ha igen, elkerülhető, hogy a semmibe vezessen?

 

A Nélkülem című regény számos gondolatébresztő mondata közül az egyik arra kérdez rá: hányan élik nélküled az életünket, melletted? A kötet fizikai megjelenése is formabontó: a fejezeteket Ordódi Tamás grafikus beszédes illusztrációi kötik össze, továbbá az olvasó más-más grafikával találkozhat a könyv védőborítóján és az alatta lévő keménytáblán. Nem véletlenül.

Legradi
Légrádi Gergely
Fotó: Barabás Villa

 

Légrádi Gergely legújabb regényből népszerű színművészek olvastak már fel kamera előtt részleteket, így Schmied Zoltán, Rudolf Péter, Hámori Gabriella, Máté Gábor és Nagy Dániel Viktor tolmácsolásában is láthatunk és hallhatunk részleteket a műből. ?Néha jobban vagyok. Onnan tudom, hogy sok minden eszembe jut. Csak úgy, magától. És mindenféle erőlködés nélkül tudok beszélni róla. Ilyenkor rengeteg emlékkel találkozom újra. Jönnek, én pedig figyelek. Ismerősek a képek, a szereplők, de sok jelenetet csak most értek meg. Most veszek észre. (Most élek újra?) Jönnek, csak jönnek, és én figyelek. Mi történt velem. A többiekkel. Megélem azt, amit elmulasztottam. Kár, hogy a semmibe vezet? ? írja Légrádi a regény egyik bekezdésében.

 

A Nélkülem első, hivatalos bemutatója 2018. október 3-án, szerdán, 18 órakor volt a Barabás Villában. A beszélgetést Oláh Andrea, a Könyvben utazom szerkesztője és újságírója vezette, a regényből pedig Schmied Zoltán olvasott majd fel, valamint meglepetés vendégek is színpadra léptek. A könyvbemutató végén az író dedikálta a kedvezményes áron megvásárolható kötetet.

 

A könyv trailere ITT tekinthető meg, valamint megnézdhető és meghallgatható ahogy Hámori Gabriella, Rudolf Péter, Máté Gábor, Schmied Zoltán, valamint Nagy Dániel Viktor színművészek olvasnak fel a könyvből.

A rovat további cikkei