static_gall_2_0a0014416e7ff6ae9c8db889cf94ab7c
Fotó: visitgyula.com

A Gyulai Várszínház nívódíjait minden évben a társulat saját produkcióinak kiemelkedő szereplői vehetik át ? mondta el Elek Tibor, a színház ügyvezető igazgatója. Idén az Őze Lajos-díjat Szilágyi Ágota színművésznő vehette át a Csongor és Tündében nyújtott alakításáért, Kulcsár Noémi koreográfus a Szentivánéji álom című előadás kapcsán vehette át az elismerést, a Havasi István-díjat pedig Lökős Ildikó dramaturg kapta.

A Gyulai Várszínház idei, 55. évadában negyvenhat napon át hetvennél is több produkcióval várja majd a közönséget ? mondta el Elek Tibor, majd hozzátette: június 24-től augusztus 11-ig négy saját bemutatóval és két felolvasószínházi előadással készülnek.

vigsz1-1700x700
Az idei Shakespeare Fesztivál a Hamlet jegyében fog telni
Fotó: Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház egyik legfontosabb hagyománya háttérbe szorult, amelyet az idei évadban megpróbálunk feleleveníteni ? hívta fel a figyelmet a színház igazgatója, utalva arra, hogy a színház a ?70-es, ?80-as években történelmi drámáiról és kortárs szerzők alkotásairól volt híres. Az utóbbi években ezt mellőzték, idén azonban olyan bemutatókkal szeretnék feléleszteni ezt a hagyományt, mint az éppen negyven éve bemutatott Caligula helytartója című előadás. Harag György egykori darabját idén Szász János rendező álmodta újra, aki elmondta: Harag György mellett kezdte a pályafutását kellékesként, majd asszisztensként, tőle tanult mindent a rendezéssel kapcsolatban és még Gyulára is követte, hiszen a Caligula helytartójában még játszott is. A Caligula helytartóját idén a Nemztei Színházzal együttműködve mutatják be, így olyan neves színészek játszanak a darabban, mint Trill Zsolt és Bodrogi Gyula. A darabot Székely János írta, aki a legtöbbet játszott kortárs író volt Gyulán, így az ő tiszteletére két napon át tartó programsorozatot is szerveznek, amelyre június 26. és 27. között látogathatnak el az érdeklődők. ?Ez a két nap egy hosszabb távú elképzelés első megvalósulása, melynek célja az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikus életműveinek újra előtérbe állítása, hasonló programsorozatokkal és a továbbiakban is a Nemzeti Színházzal karöltve? ? mondta el Elek Tibor. Hozzátette: jövőre Weöres Sándor, majd Németh László, Illyés Gyula, Sütő András életművét is bemutatják. A kétnapos programsorozatot ősszel a Vigadóban is megrendezik, a Székely János életműve köré szervezett programsorozatot pedig Marosvásárhelyre is elviszik. A Caligula helytartója mellett olyan történelmi drámákat is láthat idén a közönség a Gyulai Várszínház szervezésében, mint a Zsoltáros és Zsoldos, a Dózsa vagy a Zrínyi 1566 rockmusical, amelyet a Végvári Napok keretében tekinthetnek meg a gyulai vár előtt.

1566vajdahunyad.zip
A Zrínyi 1566 című rockmusical Gyulán is
Fotó: Csákvári Zsigmond

?Idén folytatódik a már másfél évtizede fontos rendezvényünk, a Shakespeare Fesztivál is? ? mondta el a színház vezetője, majd hozzátette: minden évben arra törekednek, hogy megújítsák a jól bevált hagyományaikat, így a Shakespeare Fesztivált is, amelyet egy tematikára építettek: a Hamletre. A Hamlet és Társai alcímet viselő fesztiválon azonban nemcsak a mindenki által ismert darab lesz középpontban, hanem mindenféle átirata, továbbgondolása, így például a Rosencrantz és Guildenstern halott című darab is látható lesz Tapasztó Ernő rendezésében. A rendező elmondta: Tom Stoppard alkotását szó szerint le kellett porolni és átírni, hiszen Stoppard szövege mára túlságosan is megterhelő. Az Aradi Kamaraszínház rendezője kiemelte: a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásban közreműködik az angol Tiger Lillies zenekar, amelyet puzzle-ként fog a darabba illeszteni. A Shakespeare Fesztiválon képviselteti magát a Kolyada Színház Jekatyerinburgból és a bukaresti Metropolis Színház is.

Bemutato1-789x324
Tom Stoppard: Rosencratz és Guildenstern halott
Fotó: Gyulai Várszínház

Elek Tibor felhívta a figyelmet arra is: nem csak az Aradi Kamaraszínházzal szoros az együttműködése a Gyulai Várszínháznak, hiszen számos erdélyi társulattal is jó viszonyt ápolnak. Így szintén hagyományteremtő céllal idén július 30. és augusztus 5. között megrendezik az Erdélyi hét című programsorozatot, ahol mindennap más-más erdélyi magyar színházi előadást tekinthet meg a közöség. A repertoárban helyet kap például a Sepsziszentgyörgyi színház Liliom című darabja, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Double Bind és a MaRó című darabja, a Nagyváradról érkező VANmeSe és Barbárok című előadások vagy a gyergyószentmiklósi Zűrzavaros éccaka című színdarab.

A Gyulai Várszínház mindezek mellett idén a kortárs szerzőkre is szeretné felhívni a figyelmet és ezzel a fiatalokat is a színházba csalogatni. ?Teljes arcéllel fordulunk a fiatalok különböző korosztályai felé, mert szeretnénk, ha közelebb kerülnének a fiatalok a színház világához. A Hamletre is ezért esett a választásunk, mert a fiatalok leginkább ezt a Shakespeare-művet ismerik? ? mondta el a színház igazgatója. Kiemelte, hogy az idei évadban olyan kortárs szerzők darabjait láthatja majd a közönség, mint Benkó Bence?Fábián Péter, Géczi János?Likó Marcell, Háy János, Lackfi János, Székely Csaba vagy Moravetz Levente, de olyan fiatal alkotókat is meghívtak, akiknek a színházi eszközei, beszédmódja közelebb áll a fiatal generációhoz. Így ifj. Vidnyánszky Attila és a Sztalker Csoport vagy az IttÉSMost Társulat Remix című, improvizációs slam poetryvel fűszerezett színházi előadását is műsorra tűzik.

R-k_J-ska_d-n_kir-lyfi_20170124_0047-1024x683-1024x421
Háy János: Rák Jóska, dán királyfi
Fotó: Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház július 24. és augusztus 11. közötti részletes programkínálata a színház honlapján, illetve a nyári programfüzetben olvasható.

 

Kultúra.hu