„Csoóri Sándor nagyon boldog lenne, ha ezt most láthatná” – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kárpát-medence több mint harminc helyszínén egy időben zajló fesztivál nyitórendezényén a Szentháromság téren. Hozzátette: „Csoóri Sándor tudta, hogy kötődések nélkül nem élhet az ember, valahová tartoznunk kell, és nekünk ez a hely a magyar hazánk és a magyar kultúra.” Aki nem becsüli a múltját, az semmibe veszi a jövőjét. Az örökség felelősséggel és kötelezettséggel is jár – hangsúlyozta.

Csák János úgy fogalmazott, hogy a fesztivál résztvevői a magyar szellem és lélek jövőképességéről tesznek tanúbizonyságot, egyben biztosította a közreműködőket, hogy a magyar kormány tisztában van ezzel a szellemi és lelki örökséggel, és mindent megtesz azért, hogy ezt ápolja és megőrizze hosszú nemzedékeken át.

Balogh Júlia, Csoóri Sándor özvegye az ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy a Csoóri Sándor Alapot 2017-ben hívta életre a magyar kormány azzal a szándékkal, hogy minél többen ráébredhessenek arra: a mai modern világunkban is ott van a helye a kultúrák legősibb ágának, a népművészetnek.

Mint fogalmazott, ötven évvel ezelőtt a legkiválóbb gondolkodók is ott bábáskodtak a táncházmozgalom születésénél, és mára a Kárpát-medencében csaknem kétmillióan hódolnak ennek a magyar csodának. „Csoóri Sándor hitte, hogy nemcsak az a fontos, hogy őrizzük hagyományainkat, hanem hogy meg is éljük azokat” – hangsúlyozta.

Az esemény szombaton, a fesztivál harminc helyszínén egy időben, több mint húszezer néptáncos részvételével zajlik.

A nap folyamán látványos zenés-táncos felvonulással, kézműves-bemutatókkal, közös énekkel, tánctanítással, gálaműsorral és táncházzal várják a közönséget. Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál célja, hogy a népművészeti mozgalom közösségei ismertté tegyék a Csoóri Sándor-program eredményeit.

A szervezők tájékoztatása szerint a Csoóri Sándor-program segítségével 2017-től eddig soha nem látott támogatásban részesültek a népművészeti közösségek Kárpát-medence szerte. Az eddig nyújtott mintegy 20 milliárd forintos támogatás eredményeként az egész Kárpát-medencében látványosan fellendült a hagyományőrző-népművészeti élet.

A nagyszabású fesztiválsorozat az országos népművészeti szövetségekkel, a határon túli magyar népművészeti szervezetekkel, valamit a harminchárom helyszín rendezőegyesületeivel együttműködve a Martin György Néptáncszövetség szervezésében valósul meg.

Fotó: MTI/Kovács Attila