A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, valamint az Országos Széchényi Könyvtár, és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével megszületett, évről-évre egyre népszerűbb programsorozat az Így is összetartozunk mottóval hirdeti, hogy a közösség megtartó ereje ma fontosabb, mint valaha. 

Közösségek Hete rendezvénysorozatot minden évben kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek és közösségek számára hirdetik meg. Olyan programokkal lehet rá jelentkezni, amelyek felhívják a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre és helyi társadalomformáló erejükre. 

A rendezvény felvezető eseményeként arra hívtak mindenkit, hogy ki-ki a saját otthonában állítson májusfát, vagy díszítsen májuskosarat, melyen elhelyezheti jókívánságait, szeretetüzeneteit. A felhívásra nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A szívet melengető alkotások online kiállítása az Állíts Te is májusfát Facebook csoportban tekinthetők meg.

Idén az ország közel 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba, Pest, Hajdú-Bihar, valamint Somogy megyéből érkezett a legtöbb regisztráció.

Idén hat tematikából választhattak a programszervezők. A Karantén kultúra programtípus keretében az Algyői, a Sopronkövesdi és az Eleki Tájház kollégái virtuális séta keretében vezetik végig a látogatókat a tájházon. A Solymár Imre Városi Könyvtár játékra hívja a számítógép előtt ülőket: skiccrészlet alapján kell felismerni Bonyhád valamely jellegzetes épületét. Erzsébetvároshoz kapcsolódó bélyegek képeit osztja meg a budapesti Bélyegmúzeum Facebook oldalán. Kommentben mindenki megírhatja, hogy szerinte hogyan kapcsolódik a bélyegkép a kerülethez. Számos település a helyben felfedezhető értékekre online kvízjátékkal hívja fel az ott lakók figyelmét.

A „Ki mit tud? – Tanuljunk egymástól! – Interaktív műhely” keretében a Ceglédberceli Kultúrház és Könyvtár a kisgyermekes családokat szeretné közös alkotásra ösztönözni. Olyan tündérkert készítésre biztatják az aprónépet és szüleiket, mely akár a balkonon is elfér. 

A Balatoni Kálmán Imre Emlékház munkatársai a népszerű karanténkonyha ötletét felhasználva fakanalat és sodrófát ragadnak, hogy elkészítsék az operettkirály kedvenc ételét. Az emlékház Facebook oldalán főzés közben többek között a művész magánéletének néhány érdekességére is fény derül. Az Emlékház dolgozói a gyerekeknek egy barkácsolós videóval kedveskednek, amely során otthon is megtalálható alapanyagokból és eszközökkel különböző színházi kellékek elkészítését mutatják meg.

Az „Egyhetes sportkihívás” tematika mozgatta meg a Tatabányai Múzeum fantáziáját. „BányaBarangoló” programjuk igazi kihívás valamennyi vállalkozó felnőtt vagy gyermek számára, ha végigfutják a bányautak valamelyikét.

Megosztott szelfiket várnak a teljesített feladatról. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében zenevonaton utazó zenészek adnak pénteken térzenét a celldömölkieknek. A BEMKK Petőfi Művelődési Központ az „Ökotippek” programtematika keretében otthon is megvalósítható ötleteket, tippeket oszt meg közösségi oldalán.

A Közösségek Hete programjairól a www.kozossegekhete.hu és az esemény Facebook oldalán lehet tájékozódni.