Május 11 és 17 között rendezik meg a minden évben nagy népszerűségnek örvendő Közösségek Hete rendezvényt, amely a rendkívüli helyzet miatt különösen nagy fontossággal bír.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatójával, Nagy Magdolnával beszélgettünk többek között a Közösség Hete jelentőségéről és a környezettudatos életmódot sem nélkülöző programkínálatról.

Mi
a jelentősége a Közösségek Hetének?

A program 2017-ben hagyományteremtő céllal vette kezdetét a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével megvalósuló Cselekvő közösségek nevű uniós pályázat keretében.  A rendezvény célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a településükön működő közösségek értékeire, szorosabbra fűzze a kapcsolatot a kulturális intézmények és a helyi közösségek között.

Folyamatosan
nőtt az érdeklődés a Közösségek Hete iránt, emelkedett a színvonal a programon
keresztül?

Véleményem
szerint az elérhető programok mindegyike kezdetektől fogva magas színvonalat
képvisel. Minden évben közel 550 programszervező regisztrál, a szervezett
programok száma 800 és 900 között van, valamint a bekapcsolódó települések
száma is évről évre gyarapszik. Az érdeklődést az eseményről készült rengeteg
sajtómegjelenés tökéletesen alátámasztja. 

Idén
más lesz a program, mint korábban. Hogyan készülnek rá?

Ebben az évben online formában szervezzük meg a rendezvényt. Eredetileg a szlogenünk az lett volna, hogy „Összetartozunk”, ezt cseréltük az „Így is összetartozunk” változatra. A járvány miatt sokan szeretteiktől elzártan élnek, ezért is jut nagyobb hangsúly arra, hogy kimutassuk, mennyire fontos az összetartozás, mennyire fontos, hogy tegyünk például az idősebb emberekért, akiknek ebben az időszakban nagy szüksége van a támogatásra, nem csak anyagi vonatkozásban.  

Tematikáink mindegyike otthon, fizikai érintkezés nélkül megvalósítható, elég, ha van a közelben egy számítógép.  De ugyanakkor kértük a rendezvényhez csatlakozókat, hogy gondolják át, miként lehet a programjukat a korlátozások enyhítése esetén szabad térben, kevés személyes találkozással megtartani. Tematikáink cím szerint: Van időnk szeretni, Egyhetes sportkihívás, Karanténkultúra, Ki mit tud?, Ökotippek zöldülni vágyóknak, Ereszd el a hajad!. Úgy állt össze a tematika, hogy egyszerre legyen ismeretterjesztő és szórakoztató.

Az ökotippeknél aktuálisabbat aligha találhattak volna.

Igen, ez egy teljesen új tematika a programban. Azt szeretnénk, hogy a résztvevők mutassanak be könnyen kivitelezhető, olcsó, természetközeli megoldásokat. Mutassák meg például, hogyan csökkenthető a háztartási hulladék, hogy hozható létre minikert akár a lépcsőházban, akár az erkélyen, hiszen számos megoldás kínálkozik a környezetünk zöldítése érdekben is. Ehhez is kapcsolódik egy másik kezdeményezésünk. A Közösségek Hetének beharangozására minden évben szervezünk egy rendezvényt, s mivel ez most megoldhatatlan, azt találtuk ki, hogy olyan felvezető programot indítunk, ami a májushoz, a májusfaállításhoz kötődik. A nagyközönség meghívást kap egy rendhagyó májusfaállításra. Díszítsenek fel az otthonukban egy cserepes növényt vagy a kertükben egy fát és helyezzék el rajta a szeretetüzeneteiket. Ajánlják a májusfát szeretteiknek, vagy egy közösségnek, amely fontos számukra. Majd készítsenek róla fotót és töltsék fel a program Facebook oldalára. Az esemény indulásának napján ezekből a fotókból online kiállítást szervezünk.

Mit
gondol, a járvány után többen látogatnak majd el a kisebb településekre,
fedezik fel Magyarországot, tekintve, hogy a szakértők egybehangzó véleménye
szerint a nagy utazások korszaka lejárt?

Nem vagyok turisztikai szakértő, de nyilván a korlátozások feloldása után az emberek igyekeznek majd pótolni nyaralásukat, az elszalasztott élményeiket – bár lehet, hogy ez inkább a belföldi turizmusnak fog kedvezni. Azt gondolom, most mindenki megérezheti, mit jelent a közösséghez tartozás. Reményeim szerint oldódik a személytelenebb kapcsolat, és a nagyobb lakóközösségben élők is észreveszik egymást. Megjegyzem, régen nem lehetett úgy végigmenni egy falu utcáján, hogy ne köszöntek volna egymásnak a szembejövő emberek. Hiszek abban, hogy a járvány és a Közösségek Hete is ráirányíthatja a figyelmet arra, hogy nem vagyunk egyedül, és bizony, nagy szükség van a jó szomszédi kapcsolatokra és a közösségi élményekre.

A programokról a rendezvény honlapján lehet tájékozódni.

Nyitókép forrása: a Közösségek Hete Facebook-oldala