fbpx

Megkezdődött a Nobel-díjak átadása

A koronavírus-járvány miatt idén változtatni kellett a hagyományokon, és a díjazottak mind a lakóhelyükként szolgáló országban kapják meg az elismerést. Elsőként Louise Glück amerikai költő, az irodalmi Nobel-díj kitüntetettje vehette át díját vasárnap, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben lévő otthonában és a következő napokban a többi díjazott is átveheti oklevelét, valamint aranyérmét saját otthonában, svéd diplomáciai kirendeltségeken vagy kutatóintézetekben megrendezett kisebb ceremóniákon.

Hétfő este a kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje, a Berlinben élő francia mikrobiológus, Emmanuelle Charpentier kapta meg az elismerést a svéd nagykövet berlini rezidenciáján. A kémiai Nobel-díj másik díjazottja, Jennifer Doudna amerikai biokémikus, aki a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének professzora, kedden veszi át az elismerést Berkeley-ben. Ugyancsak kedden kapja meg a díjat a brit Roger Penrose (fizikai Nobel-díj), a német Reinhard Genzel (fizikai Nobel-díj), az amerikai Harvey J. Alter (orvosi Nobel-díj), az amerikai Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson (közgazdasági Nobel-emlékdíj), valamint az amerikai Charles M. Rice (orvosi Nobel-díj). Szerdán az amerikai Andrea Ghez (fizikai Nobel-díj) és a brit Michael Houghton (orvosi Nobel-díj) veszi át az oklevelet és az aranyérmet.

A díjátadókról készített felvételeket a Stockholmból és Oslóból közvetített csütörtöki online ceremónia részeként láthatja a közönség. Az idei Nobel-békedíjat pénteken adják át az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) egy oslói és egy római ceremónián. A díjak átadása mellett a Nobel-hetet egyebek között a kitüntetettek online előadásai, a stockholmi Konserthusetből közvetített koncert és a Nobel-békedíj kiállítás digitális verziója színesíti.

Kiemelt kép: Szató Eiszaku Nobel-békedíja (1974) / Wikipedia

A rovat további cikkei