Az 5200 négyzetméteren elterülő múzeum gyűjteményében mintegy tízezer műtárgy szerepel, amelyek az időszámítás előtti 5. századtól a 6. évszázadig, a Bizánci Birodalom koráig terjedő időszakból származnak.

Musztafa Madbúli egyiptomi kormányfő szerdán megnyitotta a 2005-ben felújítás miatt bezárt alexandriai Görög–Római Múzeumot. Az ünnepélyes megnyitón méltatta a különböző történelmi korokat képviselő műalkotások sokszínűségét, és kijelentette, hogy „a múzeum újabb állomás lett Egyiptom idegenforgalmi térképén”.

A Görög–Római Múzeum az ország második legrégebbi múzeuma, amelyet 1892-ben építettek, hogy bemutassa az ókori görög, római, kopt és bizánci civilizáció művészeti és szellemi integrációját – idézte fel Mosztafa Vaziri, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács főtitkára. Hozzátette: a múzeumba látogatók megismerhetik az alexandriai görögök és rómaiak hétköznapi életét, vallási szertartásait, politikai berendezkedését és kereskedelmi tevékenységét.

A múzeumot 2005-ben zárták be azzal a céllal, hogy megkezdjék a felújítását. De a finanszírozás hiánya, majd a 2011-es forradalom miatt a projektet 2018-ig felfüggesztették. A munkálatok alatt aztán mind a múzeumot, mind annak könyvtárát felújították és korszerűsítették, új világítási és biztonsági rendszerrel látták el.

Az intézménynek 30 kiállítóterme, valamint korszerű restauráló- és kutatóközpontja van, és egy multimédiás előadóteremmel is rendelkezik – számolt be róla az ahramonline egyiptomi hírportál.

Fotó forrása: Wikipédia