51 magyar és nemzetközi figurával várja a látogatókat a Madame Tussauds Budapest. Napjaink magyar hírességei közül Palvin Barbara modell és Hosszú Katinka olimpiai bajnok viaszmásával találkozhatnak az érdeklődők.

Marie Tussaud 1770-ben Párizsban kezdett el viaszfigurákat alkotni doktor Philippe Curtius felügyelete alatt. Az első állandó kiállítás 1835-ben nyílt meg a Baker Street Bazaarban, majd 1884 nyarán került a mai helyére, a már ikonikussá vált Marylebone Roadra – itt eddig több mint 500 millió látogató fordult meg. A Madame Tussauds globálisan 24 helyszínen, köztük Londonban, Hollywoodban, New Yorkban, Orlandóban, Amszterdamban, Berlinben, Tokióban, Sanghajban, Sydneyben és már Budapesten is várja a látogatókat.

A Madame Tussaudsnál minden figurán nagyjából 25 világszerte elismert művész dolgozik a London melletti műhelyben.

Egy-egy alkotás elkészítése átlagosan három hónapot vesz igénybe, a folyamat 200 különböző munkaszakaszból áll.

Minden egyes hajszálat egyenként helyeznek el a fejen, hogy ezzel is erősítsék a frizura természetességét, ez a folyamat hat hetet vesz igénybe. A figurákat kézzel festik, az alaprétegre további rétegeket húznak fel, a fej és a test festése átlagosan öt-öt napnyi munkát jelent. A szemeket egy specialista készíti akrilból, kihasználva az anyag természetes csillogását. Felhelyezés előtt vazelinnel kezelik, lecsiszolják és fényesítik is a szemeket.


646cda99fda18e6d1d2ad2b9.jpg
Tom Hanks viaszszobra a Madame Tussauds Budapestben. Fotó: Madame Tussauds Budapest
A Madame Tussauds Budapest 51 élethű figurát, köztük 17 magyar vonatkozású híreséget láthatnak az érdeklődők.

A tervezési szakaszban egy felmérésben kérdezték meg a leendő közönséget, hogy kikre kíváncsiak a leginkább. Ennek alapján Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István, Zámbó Jimmy viaszmását készítették el.

Kizárólag Budapesten találkozhatnak a hazai és a külföldi látogatók Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű másaival, ezeket sehol a világon nem mutatták még be. Ferenc pápa és a néhai II. Erzsébet királynő figurái is helyet kapnak a Palazzo Dorottyában megnyílt panoptikumban.

A kreatív koncepciót Unger Zsolt jegyzi, a látványtervező Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervező, aki a lapunknak adott interjúban elmondta: „Nem átlagos múzeumi szinten megoldott kiállításról van szó. Azt mutatjuk be, hogy mit tud a magyar kézműves- és építőipar, a belsőépítészet, a díszletkivitelezés, és milyen világszínvonalú szakemberek dolgoznak itthon. Rengeteg munkát tettünk bele mindannyian.”

Nyitókép: Hosszú Katinka és hasonmása a Madame Tussauds Budapestben. Fotó: Madame Tussauds Budapest