Véget ért a veszprémi várnegyed beruházásának első üteme. Megújult 18 épület homlokzata és tetőszerkezete, a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház, a Szent Mihály Főszékesegyház és az Érseki Palota egyes terei pedig ismét látogathatóvá váltak. Megnyílt a Work In Progress 2023 (WIP’23) kiállítás is.

Megtelt a várnegyed a május 12–14-i hétvégén. A rendezvényt követően Vörös Tamás DLA főépítész és Pém Attila igazgató-helyettes mutatta be a várnegyed megújításának eddigi eredményeit, majd Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató részvételével megnyílt a Work in Progress 2023 (WIP’23) programsorozat. A Veszprémi Érsekség egyedi kiállításának résztvevői ellátogathattak a megújuló várnegyed egyes épületeibe. Az érdeklődők „sisakos” túrákon vehettek részt, amelyeken az építkezés ezen szakaszában látható kuriózumokat is felfedezhették a színfalak mögé bepillantva.

A Work In Progress 2023 kiállítás több mint klasszikus tárlat. A Körmendy Házban és a Biró-Giczey Házban hagyományos kiállítások várják a látogatókat, míg a tematikus várséták egészen más aspektust tárnak a résztvevők elé.

A WIP’23 célja, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedben.

„A Work In Progress 2023 kiállításunk bepillantást enged a munkánk különböző fázisaiba, vezetett sisakos túrákon tekinthetnek be a résztvevők a kulisszák mögé. Ezzel párhuzamosan a Körmendy Házban olyan tárlat nyílt, ahol a fel- és megújítás tíz dilemmáját járjuk körbe. Az állandó kiállításunk majd 2025-ben nyitja meg kapuit” – tájékoztatott Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató, kurátor.


6462489d9b85717588ccd6b9.jpg
Indulás a sisakos vártúrára

A 2020–2025 között zajló beruházás első ütemében megújult a Veszprémi Érsekség tulajdonában lévő 18 műemléki épület homlokzata és tetőszerkezete. Több épület, így a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház, a Szent Mihály Főszékesegyház és az Érseki Palota egyes terei ismét látogathatóvá váltak.

A kivitelezési munkák idén szünetelnek. Csak olyan feladatokat végez el a beruházó (Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság), amely a látogatók várélményét nem zavarja. Ez azt is jelenti, hogy május 12-re lebontották az összes állványzatot és darut, és a védőrétegként lefektetett aszfaltot is visszabontották a Vár utcában. A történelmi léptékű beruházás keretében a projekt végéig mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület, kert újul meg. Utóbbiak közül több már az első ütemben elkészült, így többek között látogathatóvá vált a Nagyszeminárium, a Körmendy Ház és a Biró-Giczey Ház kertje.

A nyitóképen az Érseki Palota díszterme. Fotók: Nagy Lajos és Pesthy Márton