Tűréshatár – avagy Tű-Rés-Határ címmel pénteken megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban. A triennálé mottója a legszélesebb szakmai és művészi spektrumon elhelyezkedő alkotásokat vonzotta, kezdve a hagyományos technikáktól a megújuló és alternatív alapanyagokon át, a különleges egyéni technikák alkalmazásán keresztül a gondolatébresztő művészi tartalom kifejezéséig – magyarázta Czebula Anna művészettörténész, képtárigazgató.

Fotó forrása: Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, Szombathely
Fotó forrása: Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, Szombathely

Szavai szerint az egyik legjelentősebb hazai – és nemzetközileg is elismert – textilművészeti seregszemle felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket és trendeket a fal- és tértextil, a textildesign, a miniatűr textil, a zászló és a szalag műfaji kategóriákban. Elmondta: az idei triennáléra a digitális beküldési lehetőségnek köszönhetően rekordszámú, 368 alkotótól több mint ötszáz műalkotás érkezett, amelyek közül 264-et válogatott ki a zsűri, ezeket mutatják be a képtár rendelkezésre álló mintegy 1400 négyzetméteres területén.

Czebula Anna hozzáfűzte: a beadott művek színvonala és a textilművészek grandiózus vállalása azt sejteti, hogy a szakma és művészeti ág képviselői magukra találtak a pandémiát és a nemzetközi válságokat követő gazdasági bizonytalanság ellenére, inkább megerősödtek, mint elbizonytalanodtak.

A kiállított művekről idén is könyvkatalógus készül, amely részletes adattárával és műtárgyalbumával a jövőben kutatási alapanyagként szolgálhat a területen dolgozó művészettörténészek és elméleti szakemberek számára.

A hagyományokat követve több díjat is átadtak, amelyet egyebek között a triennálét életre hívó Képző- és Lapművészek Szövetsége ítélt oda. Átadták például a japán textilművész által alapított, a nevét viselő Goro Nagano-díjat, a Polgár Csaba-díjat, a Rózsa Anna-díjat, az F. Dózsa Katalin-díjat és a Fenntarthatósági Díjat.

A triennálé keretében megnyitott tárlat augusztus végéig látható.

Részletek az eseményről a Szombathelyi Képtár oldalán