Fekete Péter megfogalmazta: innentől már csak az marad feladatul a számunkra, hogy ehhez a hírnévhez méltók maradjunk, és évről évre öregbítsük. Ezt követően átadta Hégely Sándornak, a fesztivál igazgatójának az államtitkárság dicsérő oklevelét: egyebek között a nemzeti gasztronómiai hagyományok megőrzéséért.

Csabai2

 

A Csabai Kolbászfesztivál céljai megegyeznek a magyar mezőgazdaság fejlesztési irányaival, lehetőséget biztosítani a kis- és középvállalkozásoknak, húsüzemeknek, kistermelőknek és kézműveseknek a bemutatkozásra és megmérettetésre ? mondta az agrárminiszter Békéscsabán a 22. alkalommal megrendezett kolbászfesztivál megnyitóján, október 19-én. Nagy István szerint nem véletlen, hogy a rendezvény három alkalommal nyerte el a kiváló gasztronómiai fesztivál címet, és a csabai kolbász 2013 óra hungarikum. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke ehhez hozzátette, bízik abban, hogy a kolbász után, a fesztivál is hungarikummá válik.

Csabai1

 

Hégely Sándor, a fesztivál igazgatója hangsúlyozta, különösen fontosnak tartják, hogy a csabai gasztronómiai hagyományokat a következő generációkra áthagyományozzák. Törekvésüket bizonyítja, hogy az első napon, az ifjúsági kolbásztöltő versenyen csaknem 400 csapat mérkőzött meg egymással. Az igazgató egyébként a legnagyobb attrakciónak számító szombati napra 600 csapatra számít a felnőtt kategóriában, és abban bízik, hogy a vendégek száma eléri majd a százezret. Hozzátette: a kolbászfesztivál már nemcsak a hagyományok őrzéséről és továbbviteléről szól, hanem fontos tényezője a térség gazdasági fejlődésének.

Csabai3

 

Herczeg Tamás, Békéscsaba és térségének országgyűlési képviselője visszatekintve az eltelt 21 évre elmondta, hogy az évek során több mint 1,2 millió vendég látogatta meg a fesztivált. A csaptok 6,5 tonna fűszert használtak fel, és összesen 120 kilométer kolbászt készítettek. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a város legnagyobb eseményének nevezte a fesztivált, különösen az idén, amikor megünnepelték Békéscsaba újratelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulóját.

A fesztivál programjairól EBBEN A CIKKÜNKBEN olvashattok!

 

Forrás: MTI

Fotó: Csabai Kolbászfesztivál Facebook-oldala