L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az évtized kiállításának nevezte a Csontváry életművét bemutató tárlatot.

?Hosszú évek óta nem láthattunk ennyire izgalmas, ennyire várt, ennyire sokrétű és ennyi titkot rejtő kiállítást Budapesten. A fővárosiak régóta várják, hogy Csontváry életműve a lehető legnagyobb teljességben látogatható legyen? ? fogalmazott.

A festmények egy része Pécsről érkezett a Honvéd Főparancsnokság épületébe. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón azt mondta, Pécs büszke arra, hogy ezt az anyagot a fővárosban is meg tudják mutatni.

?Csontváry olyan festő volt, aki egy sugallatra kezdte a működését, és ez a fajta küldetéstudat a képeiből is sugárzik. Aki látja a munkáit, nem csak az érdekes és különleges technikai tudást látja, hanem ezt a talán nem mindig kézzelfogható transzcendenciát is meg tudja érezni?- mondta.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megnyitóbeszédében hangsúlyozta, a kormányzat szándéka az volt, hogy a kiállítással adjon valamit az országnak és Európának.

?Ami a századforduló Magyarországát illeti, Csontváry a magyar nagyság korszakában alkotta a legtöbbet. A magyar nagyság részben a hortobágyi pusztáról is szól, de szól természetesen arról is, hogy képesek vagyunk a Kárpát-medencéből kilépni és egyetemes tanulságok levonását is megengedhetjük magunknak. Ha arra gondolok, amit a Szentföldön Csontváry látott és ránk hagyott, akkor ez mindenfékeképpen igaz lehet?- fogalmazott a miniszter a festő munkásságával kapcsolatban.

A tárlat nevét adó A magányos cédrus című festménnyel kapcsolatban pedig megjegyezte, az nem csak Csontváry saját pályája, de a magyar nemzet sorsa felől nézve is értelmezhető, mindkettőnek szimbóluma.

A magányos cédrus - Csontváry géniusza című tárlat a Várgondnokság Nonprofit Kft. szervezésében a festőzseni közel száz művét mutatja be a közönségnek. A látogatók végre egy helyszínen láthatják Csontváry legmonumentálisabb, leghíresebb műveit, többek között a Baalbek, A magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben, valamint a Nagy Tarpatak a Tátrában című alkotásokat.

A kiállítást interaktív eszközök, játékfilmes spotok és Dér András riportfilmje követi, illetve Mai cédrusok címmel egy kamaratárlattal is kiegészül.

A több mint öt évtized után megrendezett legteljesebb Csontváry-kiállítás július 7-től december 31-ig látogatható a Honvéd Főparancsnokság épületében.

Fotó: Csákvári Zsigmond