fbpx

Megnyílt Hongkongban az M+ modern és kortárs művészetek múzeuma

A múzeum pénteki nyitónapján több mint 11 ezren látogatták meg a tárlatot, amelyet az első évben ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az M+ létrehozására a hongkongi kormányzat először 2003-ban tett javaslatot. Az épületet a svájci Herzog & de Meuron építészeti iroda tervezte, melynek a nevéhez fűződnek a többi között a londoni Tate Múzeum vagy a 2008-as pekingi nyári olimpiai játékokra készült Madárfészek stadion. A múzeum 17 ezer négyzetméteres összterületű kiállítási tereivel a párizsi Pompidou Központtal vagy a New York-i Modern Művészetek Múzeumával (MoMA) veszi fel a versenyt. Több mint hatezer darabból álló gyűjteménye modern és kortárs műveket vonultat fel.

Carrie Lam hongkongi kormányzó csütörtökön úgy nyilatkozott: a múzeum megnyitása mérföldkő a város kulturális fejlődésének történetében. Az intézmény létrehozásába fektetett, jelentős mennyiségű közpénzt illető bírálatokkal kapcsolatban elmondta: a projekten dolgozók hisznek benne, hogy Hongkong a Kína és a világ többi része közötti kulturális és művészeti kapcsolatok központjává válhat. Az M+ létrehozásának teljes költségét ugyan egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a múzeum annyit közölt, hogy a végleges összeg meghaladja a projekt eredeti költségvetésében rögzített 5,9 milliárd hongkongi dollárt (760 millió dollár).

Fotó forrása: https://arquitecturaviva.com/

A rovat további cikkei