Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kormánybiztosa úgy fogalmazott: Veszprémmel és a Balatonnal együtt Kapolcs is Európa kulturális fővárosa lesz. Hozzátette: a projekt sikeréhez erős közösségekre és jó programokra van szükség, ezért is állt az EKF szervezete a Művészetek Völgye jól bevált rendezvényei mellé.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kiemelte: a MűvészVölgy Kúria kialakítása a hagyományt és innovációt ötvözi és elősegíti, hogy a jövőben még többen jöjjenek Kapolcsra.

Márvány Péter, Kapolcs polgármestere a megújított épületet bemutatva elmondta: az ingatlan az 1920-as évekig a Kuthy-családé volt, majd államosították és évtizedeken át téeszirodaként funkcionált. A rendszerváltás után falu önkormányzatának birtokába került a leromlott állapotú épület, melynek a Művészetek Völgye programjain pincéjét, földszintjét és padlását is használták. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a felújítással az épület Kapolcs turisztikai központjává válhat.

A MűvészVölgy Kúria a kapolcsi önkormányzat, az MTÜ és az OXO Properties Nonprofit Kft. konzorciuma beruházásában jött létre.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója örömét fejezte ki, hogy a megújult épületben egész évben tudnak irodalmi, zenei és más kulturális programokat, filmvetítéseket rendezni.

A MűvészVölgy Kúria emeletén Művészetek Völgye Látogatóközpont várja a Kapolcsra érkezőket, ahol interaktív kiállításon mutatják be a rendezvény 30 éves történetét, valamint helyi képzőművészeknek is biztosítanak kiállítóteret. A földszinten kávézó és térségi turisztikai iroda kap helyet. Az épület mellett játszóteret és új főteret alakítottak ki a település arculatához illeszkedő fából készült pajtaszínpaddal. Ott ad majd a négy szeptemberi Völgyhétvégén koncertet mások mellett a 30Y, Hobo, a Kiscsillag és a Bagossy Brothers Company.

Oszkó-Jakab Natália jelezte, hogy jövőre július 23. és augusztus 1. közt rendezik meg a 30. Művészetek Völgye fesztivált. Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt programok helyett négy völgyhétvégén várják a közönséget szeptember 3-6., 11-13. és 25-27. valamint október 2-4. között Kapolcson.

Nyitókép forrása: Vaskarika/Büki László