Bocsánatot kért a római ügyészségnek és Roberto Gualtieri római polgármesternek címzett levelében az a Bristolban élő bolgár fitneszedző és autós futár, aki kulccsal felvéste a Colosseum falára saját és barátnője nevét.

„Szeretnék teljes szívemből és őszintén bocsánatot kérni az olaszoktól és az egész világtól, amiért kárt okoztam egy olyan értékben, amely az egész emberiség öröksége” – írta a 27 éves férfi. A turista, akit a brit sajtó Ivan Dimitrovként azonosított, azt véste a római Colosseum falára, hogy „Ivan+Haley 23”.

Az esetről felvétel is készült, amelyet sokan láttak a közösségi médiában. Az ókori műemlék megrongálása közfelháborodást váltott ki Olaszországban. Miután a Colosseum igazgatósága panaszt tett, az Angliában élő turistát fotó- és videóösszehasonlítás alapján sikerült azonosítani. A fitneszedző köszönetet mondott azoknak, akik „odaadással, gondossággal és áldozatkészséggel őrzik a Colosseum felbecsülhetetlen történelmi és művészeti értékét”.

Az Il Messaggero című római napilapban szerdán nyilvánosságra hozott levél írója „szégyenkezéssel vallotta be”, hogy „csak e sajnálatos események után tudta meg, milyen régi műemlékről van szó”. A rongálásért ötezer euróig terjedő pénzbírsággal és 15 nap börtönbüntetéssel számolhat. A turista ellen kulturális javak megrongálása miatt folyik nyomozás.

A Colosseum Olaszország egyik legkedveltebb turistalátványossága, Róma jelképe. A világ legnagyobb amfiteátrumát, a gladiátorviadalok egykori helyszínét, amely 80-tól 523-ig fogadta a nézőket, tavaly több mint 7,5 millióan keresték fel.

Idén ez már a negyedik eset volt, hogy valaki a Colosseum falára rajzolt. 2015-ben ugyancsak egy bolgár turistát, Blagoj Georgiev egykori válogatott labdarúgót érték tetten, amint nevének kezdőbetűit az amfiteátrum egy oszlopára véste egy pénzérmével. Az ugyancsak a menyasszonyával Rómában vakációzó focistát feljelentették, 20 ezer euróig terjedő bírság fenyegette. Egy évvel korábban pénzbüntetéssel sújtottak egy orosz turistát.

Fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto via AFP