fbpx

Megszületett a magyar Wikipédia ötszázezredik szócikke

A legismertebb szabad enciklopédia, a Wikipédia magyar nyelvű változata 19 évnyi munka és közel 25 millió szerkesztést követően elérte a félmillió szócikket – közölte a Wikimédia Magyarország Egyesület. A mérföldkövet a Palotabarát nevű szerkesztő Szarka Károly diplomatáról írt cikke lépte át.

A magyar nyelvű változat 500 ezer szócikkével a huszonhatodik a Wikipédiák között, és a legnagyobb magyar lexikon (viszonyításképpen: a Révai nagy lexikona 230 ezer, A Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon 150 ezer címszót tartalmaz).

A Wikipédia magyar nyelvű változatát mintegy tízmillió eszközről látogatják rendszeresen, és havi százmillió szócikket néznek meg. A magyar kiadás bővítésében és javításában havonta nagyjából ötezer alkalmi vagy rendszeres szerkesztő vesz részt.

A Wikipédia egy szabadon használható internetes enciklopédia, amely angolul 2001-ben, magyarul 2003-ban indult, és mostanra az egyik legnépszerűbb információforrássá vált, amelyet havonta több mint félmilliárdan látogatnak. A több száz különböző nyelven mintegy negyvenmillió szócikket tartalmazó enciklopédiát 70 ezer önkéntes szerkeszti egy nyílt internetes közösségben, amelyhez bárki csatlakozhat.

A rovat további cikkei