Mintegy 2400 évre vezethető vissza a kínai teakultúra a kelet-kínai Santung tartományban lévő Santungi Egyetem régészei szerint, akik megtalálták a világ legrégebbi ismert teamaradványait.

A bizonyítékok felfedezése egészen az úgynevezett hadakozó fejedelemségek korának kezdeti időszakába, i. e. 453–410 közé helyezi a kínai teakultúrát. Ez 300 évvel korábbra teszi a tradicionális ital fogyasztását, mint a korábbi tanulmányok.

A teaminták, amelyek főzött tea maradványainak bizonyultak, a Santung tartományban lévő Szoucseng ősi sírjaiból kerültek elő.

A kutatócsoport 2018 augusztusa és decembere között végzett ásatásokat egy ősi város romjainál, amely az ókori Kína történelmének úgynevezett tavasz és ősz korszakában (i. e. 770–476) és a hadakozó fejedelemségek korában épült. A tudósok a szár- és levélszerű elszenesedett maradványokat egy lefordított porcelántálban találták.

A vizsgálatok szerint a maradványokban csak nagyon kis mennyiségben található meg koffein vagy tannin. Mivel ez a két anyag könnyen oldódik vízben, a tudósok úgy vélik, a megtalált leletek a tea forralása után hátramaradt maradványok lehetnek.

A szakemberek az eredményeikről a Journal of Archaeology and Cultural Relics című tudományos lapban számoltak be.

Az illusztráción teaszertartás az ókori kínaiaknál. Forrás: Shutterstock