Sikeres évadot zárt a Vígszínház: a teátrum három játszóhelyének összlátogatottsága közel 97 százalékos volt, mintegy 340 ezer néző váltott jegyet az évad 543 előadására. Az évadzáró ülésen díjazták mások mellett Presser Gábort és Geszti Pétert is.

Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően több művészeti díjat is átadtak. A titkos szavazással választott zsűri az évad legjobb alakításaiért járó Ajtay Andor Emlékdíjakat Szilágyi Csengének és ifj. Vidnyánszky Attilának ítélte oda, a Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó A kiscsillag is csillag-díjat pedig Radnay Csilla nyerte el.

A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház azt a művészt jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a teátrum művészi rangját és hírnevét. A zsűri a díjat idén Presser Gábornak ítélte. A Czapp György által alapított Venczel Vera Emlékdíjat, amellyel minden páros évben az évad legjobb díszlettervezőjét, páratlan évben pedig a legjobb jelmeztervezőjét jutalmazzák, idén Nagy Fruzsina nyerte A kastély jelmezeiért. A társulat titkos szavazatai alapján a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó Varsányi Irén-emlékgyűrűt Antóci Dorottya kapta.

A Harsányi Zsolt Emlékdíj odaítélésénél az alapító szándéka szerint fontos szempont, hogy a díjazott sokat tegyen a magyar nyelv ápolásáért. A díj kuratóriuma idén Geszti Pétert, A dzsungel könyve és A Pál utcai fiúk dalszövegíróját jutalmazta bravúros, lényeglátó, költői és szellemes, széles közönséghez szóló szövegeiért.

A társulatért végzett odaadoó munkájáért Vígszínház-díjat vehetett át Henri Zoltán, a bútortár vezetője, Kuhnné Horváth Mária bér- és munkaügyi csoportvezető, valamint Hodány Lászlóné gazdasági titkár. Az Üzemi Tanács által alapított, a műszaki és adminisztratív kollégákat díjazó Aranyforgó-díjat Ferencziné Orosz Andrea, a női varroda vezetője és Kuhnné Horváth Mária vehette át.

Az évadzárón a társulat jubiláló tagjait is köszöntötték: Földes Gáborné Irmike fodrász 60, Kútvölgyi Erzsébet színművész 50, Presser Gábor zenei vezető és Horinka János világosító tárvezető 45, Mátyásné Boros Györgyi nézőtéri felügyelő-helyettes 40, Szlávik János színpadmester 35, Wiesmeyer Erik ügyelő 30, Hodány Lászlóné gazdasági titkár 25, Gereg Mónika férfi szabó és Madanecz István kárpitos pedig 20 éve tagja a Vígszínháznak.

A teátrum vezetése tájékoztatta a társulatot, hogy várhatóan 2023 őszére készül el a teátrum új, professzionális hangstúdiója a Ditrói Mór utcában, valamint zajlanak a 18. kerületi Lenkei utcában lévő raktár- és helyiségcsoport infrastrukturális fejlesztései. A cél, hogy a jövőben itt kapjanak helyet a teátrum asztalos-, kárpitos- és díszítő műhelyei, így a Pannónia utcában lévő helyiségekben próbaterem kialakítására lenne lehetőség.

Az évad végén Puzsa Patrícia színművész távozik a Vígszínház társulatából. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Gál Réka Ágota a következő évadtól a Vígben tölti a gyakorlatát. A Vígszínház 2023/24-es évadának első bemutatója szeptember 23-án lesz, az Üvegcipőt Mohácsi János rendezi. A Pinokkió zenés változata Keresztes Tamás, az Ármány és szerelem pedig David Doiasvili rendezésében lesz látható a Vígszínházban. A Pesti Színházban Hegedűs D. Géza az Amadeust, Horváth Csaba pedig Goldoni A hazug című vígjátékát rendezi. A szeptemberi és októberi előadásokra június közepén kezdődik a jegyértékesítés.

Nyitókép: Presser Gábor a Víg-Presser-50 címmel Presser Gábor vígszínházi dalaiból rendezett koncert főpróbáján Budapesten a Vígszínházban 2023. március 24-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán