A nigériai tiltakozás ellenére a Christie’s hétfőn Párizsban árverésre bocsátott két, állítólag lopott nigériai műkincset, amelyek 195 ezer eurórért keltek el. A szobrok árát előzetesen 280-390 ezer dollárra (89-124 millió forintra) becsülték a Christie’s szakértői.

Chika Okeke-Agulu neves művészettörténész, a Princeton Egyetem professzora a BBC-nek azt mondta, hogy a két nigériai szobrot a hatvanas évek végén a nigériai polgárháború idején lopták el az Anambra állambeli szentélyekből. A fából faragott, másfél méter magas szobrok egy női és egy férfi alakot ábrázolnak, a nigériai igbo közösség istenségeit.

A szakember, valamint a nigériai múzeumok és emlékművek bizottsága is felszólította az árverési házat, hogy vegye le a műkincseket az árverési tételek közül. A Christie’s azonban leszögezte, hogy teljesen legálisan jutott a műkincsekhez, és nem volt hajlandó lefújni az árverést.

A professzor szerint a szobrokat nem szerezhették meg legálisan, mivel a polgárháború alatt lopták el azokat, amikor az igbo közösség el akart szakadni Nigériától. Hangsúlyozta, hogy a polgárháború alatt számos szentélyt feldúltak, kifosztottak és leromboltak szülőföldjén. Ha a szobrokat eladják, az igbo kulturális identitás fontos része vész el a jövendő generációk számára – hangoztatta. A professzor az aukciósházat és más műgyűjtőket is a műkincsek eltulajdonításával vádolta meg.

Az árverési ház ugyanakkor közleményében hangsúlyozta, hogy egy percre sem merült fel kétség a műkincsek törvényes eredetéről. A szobrokat Jacques Kerchache francia gyűjtő, Jacques Chirac volt francia elnök tanácsadója vásárolta meg. Mint írták: nincs bizonyíték arra, hogy a műkincseket idegenek távolították volna el eredeti helyükről. És arra sincs bizonyíték, hogy a polgárháborús területről vitték volna ki azokat.

Egy online indított petícióban mintegy kétezer aláíró is az árverés lefújását követelte. Az elmúlt években francia bíróságok hasonló ügyekben rendre az árverési házak javára döntöttek.