Átadták a Soproni Múzeum megújult állandó régészeti kiállítását. A Múzeumnegyedben található Sopron örök című tárlatot a Magyar Géniusz Program 80 millió forintos támogatásából fejlesztették.

D__EP20240527017_16.jpg
Résztvevők a Sopron örök című kiállítás megnyitóján a Soproni Múzeumban 2024. május 27-én. Fotó: Filep István / MTI

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a hétfőn tartott megnyitón hangsúlyozta, hogy Sopron évszázadok óta híres a muzeológiájáról, ami sokszínű és szerteágazó is.

Amikor az 1500-as években találtak egy római kori sírkövet, azt a város akkora becsben tartotta, hogy amikor később megsemmisült, másolatot készítettek róla – mondta, hozzátéve, hogy ennek a ténynek a fényében a megújult kiállítás címe – Sopron örök – helytálló. 

D__EP20240527003.jpg
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Sopron örök című kiállítás megnyitóján. Fotó: Filep István / MTI

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a Soproni Múzeum május 25-én vehette át a Pulszky Társaság Év múzeuma 2024 elismerést a kis múzeumok kategóriában Budapesten. Elmondta, hogy a kis múzeum kategóriának technikai oka van, hiszen nagy múzeumnak a vármegyei és országos hatókörű intézményeket tekintik. Ugyanakkor a kis múzeum kategória megkérdőjelezhető, ha azt nézzük, hogy milyen és mekkora gyűjteménnyel rendelkezik a Soproni Múzeum.

Vincze Máté kitért arra is, hogy Sopronnak ezer arca van, amit ezerféle módon jelenít meg a múzeumban is. Hozzátette: a városban a turisztika és a múzeum egymásra épül.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere azt hangoztatta, hogy a Múzeumnegyed a Modern Városok Program Sopron belvárosát érintő fejlesztéseinek az ékköve. Elmondta, hogy szintén a Modern Városok Program segítségével újult meg a Soproni Múzeumhoz tartozó Lenck-villa.

A Sopron örök című kiállításról úgy fogalmazott, hogy megpróbál párhuzamot vonni Róma és Sopron között, hiszen amikor Rómát alapították, Kr. e. 753-ban, akkor a Várhelyen már állt az erődrendszer. Róma kereskedelmi központja volt egy nagy birodalomnak, Sopron fontos állomása volt a borostyánkőútnak.

BJASZ20150513014.jpg
Az 1482-83-ban épült barokk Storno-ház műemlék épülete a Fő téren. Nevét a Sopronban letelepedő Storno családról kapta a XIX. században. A házban ma a Soproni Múzeum központja és a Storno-gyűjtemény otthona van. Fotó: Jászai Csaba / MTI

Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Múzeumnegyed projekt nem tartalmazta a régészeti kiállítás felújítását, ezért a Soproni Múzeum külön pályázatot nyújtott be a Magyar Géniusz Program által 2021-ben kiírt pályázatra.

Az állandó kiállításon bronzkori kincseket, aranyakat és ezüstöket, a vaskoriak világát és a Római Birodalom korszakát fedezhetik fel a látogatók. A tízezer év történelmét felölelő tárlaton bemutatják az elmúlt évek fontosabb felfedezéseit is.