A Múzeumok Majálisa megnyitóünnepségén, május 25-én adta át Az Év Múzeuma 2024 pályázat győzteseinek járó elismeréseket a Pulszky Társaság.

vincemáté.jpg
Vincze Máté helyettes államtitkár a 27. Múzeumok Majálisának megnyitóján. Fotó: MTI/Purger Tamás

A Múzeumok Majálisa idén 27. születésnapját ünnepli, a rendezvény mottója: hagyományok, szokások, örökség. Május 25-én a sok érdekességet tartogató rendezvény megnyitása után adták át Az Év Múzeuma 2024 díjakat, okleveleket, a szakmai szervezetek díjait, valamit két kategóriában Az Év Múzeuma címet.

Az Év Múzeuma díjat 1996-ban alapította a Pulszky Társaság az adott évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények díjazására. Az elismerésre az az intézmény számíthat, amelyik sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti, a múzeumi tevékenység valamennyi területén – épületei komplex fejlesztésével, a gyűjteményezéstől a gyűjteményei feldolgozásán és közreadásán, tudományos munkáján túl a közönségkapcsolataival, ismeretátadási tevékenységével, a közösségekkel kialakított kapcsolatai erősítésével – kiegyensúlyozott fejlődést ért el, illetve egy vagy több területen a csúcsra jutott.

Az Év Múzeuma elismerésre a tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetett saját elhatározásból, vagy a jelölő grémium által javasolt jelölés alapján pályázni. Összesen 6 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik Az Év Múzeuma 2024 jelöltje kitüntető címet.

A „nagy múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2024 elismerést a  miskolci Herman Ottó Múzeum érdemelte ki a múzeum infrastrukturális, szervezeti és munkaszervezési megújításáért, szolgáltatásainak fejlesztéséért, a magas színvonalú muzeológiai és tudományos munkáért és közösségi programjaiért.

A „kis múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2024 elismerést a Soproni Múzeum vihette haza a múzeumi működés valamennyi területét érintő, koncepciózus megújulásért, a példaértékű belső közösségfejlesztésért, valamint a régió turisztikai vonzerejének növeléséért.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma nyerte megújult kiállításaiért és különösen a digitális technológiák kiállítási felhasználásában elért eredményeiért. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény kapta a solymári identitás és kultúra megismertetésében és megőrzésében elért eredményeiért, a régió turisztikai vonzerejének növeléséért.

Az Év Múzeuma 2024 jelöltje oklevelet kapott a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a kiskőrösi hagyományok, a Petőfi-kultusz és a szlovák nemzetiségi örökség ápolása és bemutatása terén elért kiváló eredményeiért; a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum pedig infrastrukturális megújulásáért és korszerű múzeumi kiállítási tartalmaiért.

A zsűri tagjai dr. Bereczki Ibolya, dr. Mészáros Balázs, dr. Vicze Magdolna, dr. Ringer István, Kónya Béla, dr. Heilauf Zsuzsanna, Cselovszki Zoltán és dr. Végh Katalin voltak.

A díjakat Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, valamint dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke adták át.

A megnyitó és az ünnepélyes díjátadó után számtalan programmal vár minden érdeklődőt az ország legnagyobb múzeumi seregszemléje: ingyenes családi programok, koncertek, nyereményjátékok és igazi fesztiválhangulat uralkodik egészen vasárnap estig. Tökéletes családi program a hétvégére, ugyanis a felnőtteknek szóló érdekes és szórakoztató programok mellett a legkisebbekre is gondoltak a szervezők. Lesz Aranyalma Zenebölcső foglalkozás, Bíborban, bársonyban, gyöngyös koszorúban családi tárlatvezetés a Magyar Menyasszony kiállításon. Szombaton este 20.30-tól a Blahalouisiana-, vasárnap pedig a Kerekes Band-nagykoncerteken szórakozhatnak a zenei élményre vágyók.