fbpx

Megújult Veszprém ikonikus épülete, a Ruttner-ház

Egykor vas- és fűszerkereskedés, mától diákszálló, az év végétől pedig a Várbörtön kiállítás látogatóközpontja: megmenekült Veszprém egyik értékes történelmi épülete. Korszerű lett és új funkciókat kapott a Jókai utcai országos műemléki védettségű Ruttner-ház.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően egy évek óta elhanyagolt és leromlott állapotú épület újult meg, és telik meg élettel. A Jókai Mór utca 8-as szám alatt található, megszépült Ruttner-ház szálláshelyeket ad, és új közösségi színtérré is válhat, emellett itt lesz az év végén megnyíló Várbörtön kiállításhoz kapcsolódó fogadótér és jegypénztár, valamint kávézó is várja a vendégeket.

Az épület Ruttner János vaskereskedőhöz köthető, ő építtette át a korábbi földszintes házat U alakú emeletes lakóházzá az 1850-es években. Az emeleten a család lakott, a földszintet pedig a kereskedésének rendezte be. Az utca egyik legpatinásabb épületeként 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll, de felújítása késett. Oldalszárnyakkal közrefogott függőfolyosós és lodzsás udvara, konzoldíszes kapuja, homlokzatdíszei a 2001-es értékesítés után évről évre rosszabb állapotba kerültek. A ház az elmúlt időszak elhanyagoltsága után is – belső ajtók nagy része tokostól, tokborítással együtt eltűnt; a várfalból fák nőttek ki, az udvar megközelíthetetlen volt az elburjánzott növényzettől – megtartotta építészeti értékeit. A felújítás alapvető szempontja volt, hogy maradéktalanul megőrizze a külső homlokzat romantikus megformálását, megtartva a hangulatos udvar klasszicista jellegét.

A Ruttner-ház teljes körű felújítása 15 hónap előkészítés után indulhatott meg 2021 novemberében. A beruházás nettó 1,4 milliárd forintba került.

Fotó: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

A rovat további cikkei