A Budapest Debut Film Forum filmes díját és a fődíjat a Lady Sunshine című magyar filmterv nyerte el, a legjobb sorozat díját a litván Cold című projekt vihette haza.

Március 27. és 31. között negyedik alkalommal rendezte meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál csapata a Budapest Debut Film Forumot (BDFF), ahol az első nagyjátékfilmjüket és televíziós sorozatukat fejlesztő rendezők és producerek mutatták be projektjeiket, valamint nemzetközi hírű filmes mentorok segítségével kaptak szakmai iránymutatást a készülő filmtervek sikeres megvalósításához.

A szervezők a beérkező pályázatok közül öt-öt film- és sorozattervet választottak ki, amelyek kilenc európai országból érkeztek a fórumra. A BDFF prezentációs eseményét a teltházas margitsziget Kristály Színtérben tartották, a projektekről rangos nemzetközi zsűri döntött: Greiner Gábor, a német Films Boutique sales vállalat képviselője; Marge Liiske, a tallini A-kategóriás Black Nights Filmfesztivál szakmai platformjának igazgatója; Julietta Sichel cseh filmproducer, a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál programigazgatója; Marek Novak cseh filmproducer.

A BDFF legjobb film fődíját a magyar Lady Sunshine című filmterv nyerte, amelynek rendezője Korom Anna, producere Szijártó Anna, forgatókönyvírója Soós András.

A mentorok indoklása szerint a film számos fontos univerzális témát érint, köztük a testképzavart és az öregedéssel kapcsolatos problémákat. A filmterv főhőse bármilyen díjat hajlandó lenne megfizetni a kortalan szépségért, a következményekkel pedig egyáltalán nem számol. A Lady Sunshine vizuálisan lebilincselő történet méltóságról és az önértékelésről, amely a legkülönfélébb nemzetközi közönséget képes megszólítani.

A Lady Sunshine emellett elnyerte a Pop Up Film Residency nemzetközi filmfejlesztői workshop különdíját, amelynek eredményeképp különböző visegrádi országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) tökéletesíthetik az alkotók a filmtervet.

A BDFF legjobb sorozattervért járó fődíját a litván Cold című projektnek ítélték oda, amelynek írói Birutė Kapustinskaitė és Arturas Voinicius, producere Greta Akcijonaite.

Az értékelés szerint az izgalmas koncepció alapján összeállított univerzum és az összefonódó karakterek hajtják előre ezt a drámasorozatot, amely a Szovjetunió felbomlása körüli geopolitikai változásokra reflektál. A szabadságért, a függetlenségért és az igazságért folytatott küzdelem kulcsfontosságú elemei a nemzetközi közönség számára is érdekes sorozatnak.

Az elsőfilmes alkotókat nemzetközileg elismert mentorok – Geoffroy Grison francia forgatókönyvíró, Kristoffer Rus lengyel rendező, producer, Paul Tyler brit forgatókönyvíró és Siniša Juričić horvát producer – segítették a felkészülésben.

A műhelyt rendezvények, szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések és ingyenes esettanulmányok kísérték, a szakma nemzetközileg elismert képviselői tartottak előadást a Budapest Debut Film Forumon, köztük olyan aktuális témákkal foglalkoztak a szakemberek, mint a gyerekfilmek, a gyerekeknek szóló tartalmak helyzete, az európai filmes koprodukciók lehetőségei. Két esettanulmányt is megbeszéltek a résztvevők: a cseh-szlovák-német koprodukcióban készülő The Victim című elsőfilm, valamint a magyar-szlovák együttműködésben készült Műanyag égbolt című animáció (az egyik főszereplővel, Szamosi Zsófiával készített interjúnk itt olvasható) elkészítésének történetét.

Nyitókép: a Budapest Debut Film Forum nyertesei. Fotó: Siván Zsófia