Thomas Cailley Le regne animal (Állati királyság) című kalandfilmje és Justine Triet rendezése, az Egy zuhanás anatómiája kapta a legtöbb jelölést a Francia Filmakadémia César-díjaira – számolt be róla a The Hollywood Reporter. Az Oppenheimer a legjobb film kategóriájában esélyes.

A cikk szerint Thomas Cailley filmje 12 kategóriában, Justine Triet filmje pedig 11 kategóriában viheti el a francia Oscarként emlegetett díjakat. Mindkét produkciót jelölték a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában is. A legjobb filmes mezőnyben Jean-Baptiste Durand Chien de la casse, Jeanne Herry Je verrai toujours vos visages és Cédric Kahn Le proces Goldman (A Goldman-ügy) című filmje is versenyben van a díjért.

Anh Hung Tran A szenvedély íze című filmjét – amelyet Franciaország a legjobb nemzetközi film Oscarjára nevezett, de végül nem jutott be a jelöltek közé – három César-díjra jelölték, de nem a fő kategóriákban. Sandra Hüller, aki az Oscarra is esélyes az Egy zuhanás anatómiájában nyújtott alakításáért, a César-gálán is elviheti a legjobb színésznő díját. Ebben a kategóriában még Marion Cotillard (Little Girl Blue), Lea Drucker (L’été dernier), Hafsia Herzi (Le ravissement) és a belga Virginie Efira (L’amour et les forets) lesz a kihívója. A legjobb színész díja pedig Romain Duris (Le regne animal), Benjamin Lavernhe (L’abbé Pierre), Melvil Poupaud (L’amour et les forets), Raphaël Quenard (Yannick) és Arieh Worthalter (Le proces Goldman) között dől el.

A 13 Oscar-díjra jelölt Oppenheimer a legjobb külföldi film kategóriában a César-díjat is elnyerheti. A mozi brit rendezője, Christopher Nolan pedig az idei ceremónián életműdíjat kap a Francia Filmakadémiától. A 49. César-díjátadó gálát február 23-án rendezik meg Párizsban.

A képen részlet az Állati királyság című filmből. Fotó: Collection ChristopheL via AFP/ StudioCanal / Nord-Ouest Films