fbpx

Megvannak a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram idei nyertesei

58 tehetséges fiatal külföldi tanulmányait finanszírozza a magyar állam a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal.

A Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramja 3 éve támogatja azokat a kiváló képességű magyar fiatalokat, akik a világ legrangosabb egyetemein szeretnék megszerezni első külföldi diplomájukat. A már kint tanuló eddigi 35 ösztöndíjas mellé a mostani pályázaton sikeresen szereplő további 23 diák csatlakozhat szeptembertől. A támogatás átlagos összege az idei pályázaton 10,8 millió forint. A program fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök.

Szeptembertől összesen 58 diák kezdheti meg tanulmányait a világ legrangosabb külföldi egyetemein a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal. A pályázók között 23 új ösztöndíjas van, 35-en az előző évekből már az állami támogatással tanultak külföldön, idén pedig újra sikeresen pályáztak. Az idei pályázatra 152-en jelentkeztek, közülük 48-an vettek részt a Balatonszárszón megrendezett kiválasztótáborban. A végső nyerteseket egy egyetemi professzorokból álló háromtagú bizottság választotta ki.  

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelentős volt az Egyesült Királyságba felvételt nyert fiatalok száma, az új ösztöndíjasok közül 12-en itt fogják megkezdeni egyetemi tanulmányaikat. Hollandiában négy, Svájcban és az USA-ban két-két, míg Belgiumban, Dániában és Németországban pedig egy-egy tehetséges magyar fiatal tanulhat. A legtöbben tudományos területen, természettudományi és műszaki szakon tanulnak majd tovább, de például társadalomtudományi, gazdasági és művészeti területen is vannak ösztöndíjasok. 

A program indulása óta eddig közel 1,3 milliárd forinttal támogatta az állam az ösztöndíjat nyert fiatalokat. Ebből az új pályázóknak 250 millió forint volt a megítélt összeg. A mostani pályázaton az ösztöndíjasoknak ez átlagban 10,8 millió forintnyi támogatást jelent. 

Idén 4,4 milliárd forint áll rendelkezésre a fiatal magyar tehetségek támogatására.

Nyitókép: résztvevők a Stipendium Peregrinum balatonszárszói szakmai kiválasztó táborában. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A rovat további cikkei