Akik rendszeresen utaznak a Partiumba vagy Erdélybe, általában megegyeznek abban, hogy kávét ott csak végszükség esetén szabad inni. Az immár Budapesten is felkereshető Meron kávézó azonban az alapokig rombol le minden előítéletet ezzel kapcsolatban.

Meron kávézó AD.jpg
A Meron kávézólánc budapesti egysége. Fotó: Antal Dániel / Kultúra.hu

A Meron tulajdonosai között – tudtuk meg az egyik felszolgálótól – van román és magyar nemzetiségű vállalkozó is, így nem kell olyan harciasan viszonyulni egy csésze kávéhoz, mint ahogy sokan mondjuk a Csíki Sörre tekintenek. A legszerencsésebb, ha magára Kincses Kolozsvárra asszociálunk vagy éppen Nagyváradra, Szatmárnémetire, mert bizony a Meron afféle franchise rendszerű kávézólánc Erdély és a Partium nagyvárosaiban. És most Budapest belvárosában is megnyílt az első egysége, bizarr módon egy Starbucks mellett.

Nem kérdés, hogy a Meront választjuk, ha a Bajcsy-Zsilinszky úton járunk, az Arany János utca környékén. E városi táj a rendszerváltás után még évtizedekig nem talált magára. Kényszer szülte tér volt, afféle háborús tájseb, amely egy bombatalálat után jött létre. A romokat épphogy elhordták, aztán jöttek az újabb földmunkák, mert a hetvenes években metrómegálló épült itt. A térnek nem volt identitása, csak átmenő forgalma, viszont néhány éve több tucat facsemetét ültettek ide, amitől hirtelen minden reakcióba lépett mindennel, és valóban létrejött egy zöld placc, amit a városlakók használatba vettek. A városi kis erdő titulus – ahogy az önkormányzat első lelkesedésében nevezte – költői túlzás ugyan, de kétségtelen, hogy a legjobb, ami ezzel az egykoron galambszaros betonfelülettel történhetett, hogy fákat telepítettek ide, már ki lehet pakolni asztalokat, napvitorlákat, és bámulhatjuk a nyüzsgést, a nagyon laza turistákat és a nem annyira laza erre dolgozó tisztviselőket.

Szóval eszményi a lokáció, igaz, a Meron nem a Hild József tervezte épület sarokrészében kapott helyet, így nem nevezhető kávéháznak, csak kávézónak – a ház sarkát évtizedek óta a Burger King béreli.

Mondhatjuk, hogy már elmúlt a specialty kávézók nagy nyitási hulláma, ezért már senki nem ájul el, ha beül egy minimalista designnal megalkotott, valóban minőségi kávékat, smoothie-kat, szendvicseket forgalmazó egységbe. Ugyanakkor a kávézás nem ment ki a divatból, sőt több kávét fogyasztunk, mint valaha. És persze akkor is tetszenek a napfényes terek, a némileg loft hatású belső, ha láttunk már ilyet az elmúlt tíz évben, pont ezen a környéken. Valljuk be: még nem vagyunk túl ezen az esztétikai közös nevezőn, a nyersfa székeken, a szürkére kent padlón, a nyersbeton hatású pultokon, amikor is szinte orrunkban érezzük az építkezések betonszagát és fülünkben az ipari páramentesítők zsongását. Ez még mindig oké. S mindez izgalmasan ér össze az üvegtégla pulttal, ahonnan a cukrot és a fűszereket vehetjük magunkhoz, illetve jól ellenpontozzák az ipari hatást a cserepes virágok is. A kávéspult fémlambéria, ami váratlanul a borozók intim, testközeli páráját juttatja eszünkbe, de ez inkább az ismerősség, a kisvárosi gyerekkor érzése, és cseppet sem kellemetlen.
Az első Meron lassan tíz éve, 2015-ben nyílt meg Kolozsváron. A legfontosabb természetesen itt is a kávé élménye. A tulajok elkötelezettségét mutatja, hogy a kávébabot elsősorban családi gazdaságok ültetvényeiről szerzik be: Ruandából, Etiópiából, Brazíliából, Guatemalából, El Salvadorból és Costa Ricából, és saját pörkölési technikákat dolgoztak ki.

A cortado (80 ml) gőzölt tejjel annyira finom, hogy bármilyen egyéb ízesítés csak rontana rajta. Általában ezer forint körül kapjuk a kávét, a cappuccino, hogy egy másik alapitalt említsünk, ezeregyszázhúsz, de ihatunk espresso double-t, long blacket, espresso tonicot, mojót vagy éppen single shot lattét. Remek dolog, hogy minden vendég lezárt üvegben kap egy liter csapvizet. Ha valaki nagyobb adag kávét iszik, ez a mennyiség könnyen el is fogy.

A sütemények is ezer körül mozognak, mi a vanilia basket nevű málnás, leginkább a francia gyümölcskrémeseket idéző ajánlatot próbáltuk ki. Aki akar, az jókat brancsolhat is, itt van például az eggs Benedict (3690 Ft) nevű finomság, amely nem más, mint baconbe tekert édesburgonya, buggyantott tojás, hollandi mártás, friss kerti saláta, snidlingolaj, sonka. De ha ez sem elég, akkor még mindig ott van a triple cheese croque madame (3590 Ft), ami ementáli sajt, parmezán, cheddar, sonka, házi fokhagymás majonéz, tükörtojás, friss kerti saláta, snidling, snidlingolaj, koktélparadicsom, marinált medvehagyma kellemes keveréke.

Szimpatikus a Meron logótudatossága: a jellegzetes geometrikus ikon nemcsak a csészén jelenik meg, hanem a kis fatálcán is, amelyen kihozzák a csészét. Apropó, csésze. Az nagyon jó, hogy a különleges pörkölésű kávéjuk mellett a csészék is megvásárolhatók, de az 5980 forintos espressocsésze és a 8500 forintos cappuccino cup finoman szólva is felül van fogalmazva. Ennél drágább csészét talán csak a velencei Caffè Florianban, a világ egyik legrégebbi kávéházában vásárolhatunk, ahol egykoron megfordult Casanova, Proust és Wagner is. Hasonló kortárs celebspottingot tudomásunk szerint a Meron nem mutatott fel, hacsak nincs exkluzív szerződésük nálunk forgató hollywoodi stábokkal.

Ha pedig nem akarunk képzeletben kávétermő messzi tájakra utazni innen, elég, ha kipillantunk a Meron udvarra néző belső teréből, és egy titokzatos kertre látunk, ahol egy klasszicista kút bújik meg. A város egyik kávégőzös kis csodája.

Meron Budapest, Budapest, Podmaniczky Frigyes tér 3., 1051