Az Örökbefogadás (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónap (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló gyermekeimnek (Zsűri különdíj, Cannes 1984) forgatókönyvíró-rendezője ma ünnepli 85. születésnapját. ?Jó egészséget kívánok magamnak, és remélem, hogy még csinálok jó filmeket!  Azt kívánom, a nők legyenek szabadok, önállóak és több teret kapjanak az élet minden területén! Szeretnék több nőt látni a Parlamentben és remélem, a nők és a férfiak közötti fizetési különbségek is hamarosan eltűnnek? ? nyilatkozta Mészáros Márta.

MeszarosMarta

A nemzetközileg is elismert rendezőnő 1935?1946 között a Szovjetunióban élt. Moszkvában az Össz-szövetségi Állami Filmfőiskolán szerzett filmrendező diplomát 1956-ban. 2011-ben megkapta a Magyar Filmkritikusok Életműdíját, 2013-ban a Prima Primissima-díjat, 2016-ban pedig a Pulai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát.

Legújabb, már 26. alkotása, az Aurora Borealis ? Északi fény forgatása tavaly decemberben zárult le. Nyáron befejezte a film vágását, jelenleg a digitális effekteken végzik az utolsó simításokat. A film világpremiere az alkotók reményei szerint egy nagy múltú, európai, A kategóriás fesztiválon lesz, és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével.

Toth_Ildiko_Torocsik_Mari

Az Aurora Borealis két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az 1950-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és az elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre Piotr Sobocinski. Az Aurora Borealis ? Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társproducere Gül Togay.