Mészáros Máté különdíja már biztos, de az sem elképzelhetetlen, hogy május 17-én a díjátadóról még egy elismeréssel távozik a Trafóból; a Sub.Lab.Pro pedig két jelölést kapott.

Mészáros Máté.jpg
Mészáros Máté táncművész. Fotó: Kállai Márton

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház által 2005-ben alapított Lábán Rudolf-díj az elmúlt közel két évtizedben rangos szakmai elismeréssé, díjátadója pedig a hazai kortárstánc-élet kiemelt eseményévé, ünnepévé vált. A 20. századi európai modern táncművészet újító személyiségéről elnevezett díjra független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló testület nominálja a produkciókat. A 19. Lábán-díjra a kurátorok hat előadást jelöltek, valamint megneveztek egy különdíjas projektet. A kuratórium tagjai Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus, Bálint Orsolya tánckritikus, újságíró, Erdődi Katalin kurátor, dramaturg, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő, Százados László művészettörténész, szerkesztő, valamint Török Ákos tánc- és színikritikus voltak.

A 19. Lábán Rudolf-díj jelöltjei:

AHA Kollektíva: Dense Piece (koreográfus és előadó: AHA Kollektíva)

Hód Adrienn / Hodworks–Artmenők: Idol (előadók: Artmenők és Hodworks)

Jenna Jalonen: Halo (előadó: Sub.Lab.Pro)

Mészáros Máté: Cells within cells (előadó: Sub.Lab.Pro)

Raubinek Lili: Respect for 23.000 (előadók: Lévai Viola, Raubinek Lili, Thury Zita, Kelemen Patrik, Gláser Márton)

Vavra Júlia: The Misty Waltz (előadó: Willany Leó Improvizációs Táncszínház)

Különdíj:

Mészáros Máté: Máté és én / Máté és mi

Hogyan áll össze a koreográfia? Mi történik a színpadon? Miként lehet a passzív befogadóból alkotótárs? Mészáros Máté most önmagán kívül keresi a válaszokat – nem szakértői, hanem nézői segítséggel. A rendhagyó projektben munkatársunk, Györgyei Szabó Magdolna is részt vett, beszámolója itt olvasható.