_d0a0332__copy__600x400.png
Tompos Kátya, Bérczes László, Kiss Mónika és Vecsei H. Miklós

Az Ördögkatlan Fesztivál idén is négy dél-baranyai településen: Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden várja a közönséget. A fesztivál május 25-ei sajtótájékoztatóján Bérczes László főszervező bejelentette:

 

idén négy díszvendége lesz a fesztiválnak: a zenében Snétberger Ferenc, az irodalomban a Magvető Kiadó, a színházi területről pedig a Sztalker Csoport és a K2 Színház.

 

A díszvendégeket sorolva felidézte: ?amikor 2008-ban eldöntöttük, hogy szeretnénk létrehozni ezt a fesztivált, meg sem fordult a fejünkben, hogy tizenegy év után itt fogunk ülni, oldalunkon vendégeinkkel?. Dávid Anna, a Magvető igazgatója a kiadó fesztiválra szánt programjai kapcsán elmondta: Nádasdy Ádámmal a műfordításról beszélgetnek majd, Szilasi László és Darvasi László könyvei által az ?irodalmi túlélés? kerül a középpontba, vagyis az, miként lehet túlélni egy súlyos betegséget, majd feldolgozni a vele járó traumát, de ott lesznek a fesztiválon a kiadó fiatal írói, Balaskó Ákos, Fehér Renátó, Turi Tímea, Zilahi Anna, továbbá Totth Benedek és Horváth Viktor is. ?A fesztiválon azon új verseim közül is felolvasok majd néhányat, amelyekben a természet és a lélek kapcsolatával foglalkozom? ? tette hozzá Nádasdy Ádám.


_d0a0310__copy__600x400.png
Dávid Anna, Nádasdy Ádám és Tompos Kátya

 

A Sztalker Csoport ? melyet tagjai a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, egy vizsga alkalmából alapítottak meg ? a nyitónapon első önálló bemutatóját tartja ? árulta el Bérczes László.

 

A csoport egyik tagja, ifj. Vidnyánszky Attila elmondta, július 31-én Faulkner Míg fekszem kiterítve című regényét állítják színpadra. ?Ez a darab arról szól, miért olyan nehéz most együtt maradniuk az embereknek? ? fogalmazta meg Vecsei H. Miklós, aki kitért arra is, hogy a produkcióban ?szerepel? Törőcsik Mari is: felolvasott a regényből, így a hangja által lesz jelen az előadásban. Osváth Gábor, a Sztalker Csoport produkciós menedzsere megjegyezte: az előadást négyszer adják elő az Ördögkatlan Fesztiválon, ezután vidéken játsszák, a jövő évadtól pedig Budapesten is. A nagyharsányi Szoborparkba szervezett bemutatót az Ördögkatlan is koprodukciós partnerként jegyzi, akárcsak a K2 Színház Baranyai gyöngyösbokréta című darabját, amelyet ősztől a MU Színházban láthatunk majd.


_d0a0424__copy__600x409.png
Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszki Attila

 

Tompos Kátya színésznő, énekesnő is fellép az idei fesztiválon, méghozzá augusztus 1-jén a Like A Rolling Stone című zenés produkcióban: az elmúlt ötven év világslágereit Tompos Kátya mellett Zséda, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Jordán Adél, Simon Kornél és Chris Mattheisen adja elő. Másnap, augusztus 2-án Tompos Kátya a tavaly megjelent második lemezét is bemutatja az Ördögkatlan Fesztivál közönségének.

 

Kiss Móni, a fesztivál másik főszervezője elmondta: Both Miklós nagy sikerű Ukrán Udvara idén is megnyitja kapuit a nagyharsányi Rácz-házban, ahol négy napon át ezúttal az ukrán falvak tradícióit, ünnepeit mutatják be.

 

Szintén Nagyharsányba, az Aralica Kertbe költözik a Gyerekkert a Pagony Kiadó jóvoltából, délutánonként ugyanitt horvát, ukrán, moldvai és román táncház lesz. A beremendi Tószínpadon lép fel Kiss Tibi és Vastag Gábor duója, de ezek a helyszínen színházi előadások is lesznek: mások mellett a Miskin herceg a Katona József Színház előadásában, a Gyarmati Fanni naplója, a Kezdhetek folytatódni című Petri-est, a Márai Sándor műveiből készült Hallgatni akartam a Vígszínház produkciójaként vagy az RS9 Színháztól a Kean, a színész.


_d0a0342__copy_1_600x416.png
Tompos Kátya és Bérczes László

 

Érdekes színfoltja lesz az idei fesztiválnak az Ózd melletti Sajóvárkonyon élő fiatal fiúkból alakult Várkonyi Csibészek, amely egy szabad zenei workshop. Miklósi Ákos, a projekt egyik felkarolója úgy fogalmazott: a Várkonyi Csibészek profi zenészeket köt össze hátrányos helyzetű, cigány gyermekekkel, akik ennek segítségével zeneileg és más szempontból is fejlődni tudnak. Ehhez kapcsolódva Petz Annamária, az Ördögkatlan gazdasági vezetője bejelentette:

 

idén a dél-baranyai térségből, Kákicsból érkező, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tudnak vendégül látni a fesztiválon.


 

 

A színes programkínálatban szerepel még többek között a Csík Zenekar és Presser Gábor közös koncertje, amely augusztus 1-jén lesz a villánykövesdi Teleki Ligetben. A Csík Zenekar gitáros-hegedűse, Szabó Attila elmondta, hogy a fesztivál nyitónapján családja és más közreműködők (Mező Misi, Csorba Lóci, Beck Zoli, a Roy és Ádám Trió) társaságában ünnepli koncerttel 50. születésnapját. Fellép még mások mellett az Anima Sound System, a Budapest Bár, a Quimby, a Kiscsillag, a Singas Project. A Hungarian Studio Orchestra, a Nemzeti Énekkar tagjaiból álló Katlankórus Haydn Teremtés című oratóriumának magyar nyelvű változatát mutatja be, fellép a belga Circus Marcel Társulat, és több képzőművészeti kiállítás is lesz.

 

Az Ördögkatlan Fesztivál részletes programját ITT találjátok.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond