Legyen az vb vagy Eb, vagy akár egy sima B-közép-meccs, a magyar szurkolók ott vannak, és teli torokból énekelve alapozzák a jó hangulatot. Összeszedtük az évek során készült és népszerűvé vált dalokat, és közben megnéztük a futballrigmusok történetét.

Budapest, 2021. június 30.
Nyerges Attila a Nélküled című dalt énekli az FTC - dunaszerdahelyi DAC barátságos mérkőzés előtt Budapesten, a Groupama Arénában 2021. június 30-án.
MTI/Szigetváry Zsolt
Nyerges Attila a Nélküled című dalt énekli az FTC–DAC barátságos mérkőzés előtt a Groupama Arénában. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Már javában zajlanak a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportmérkőzései, ahonnan 16 csapat jut tovább a nyolcaddöntőbe. Két vesztes meccset követően vasárnap este a Soho Party számától zengett a stuttgarti stadion, Magyarország ugyanis a 100. percben győzte le Skóciát, ezzel növelve a továbbjutás esélyét.

A magyar futball és ezzel párhuzamosan a szurkolói kultúra története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. 1901-ben megalakult a Magyar Labdarúgó Szövetség, hat évre rá pedig belépett a FIFA-ba. Az első hivatalos magyar labdarúgó-mérkőzés 1902-ben zajlott le az osztrák válogatottal szemben, és bár ekkor még nem voltak kifejezetten szurkolói zenék, a lelkesedés és a büszkeség már akkor is jelen volt a lelátókon.

Az 1920-as és 1930-as években a szurkolói kultúra tovább fejlődött, és már a klubcsapatok mérkőzésein rendszeresen lehetett hallani különböző rigmusokat és énekeket. Ezt követően az idők során egyre szélesedett a paletta, ezek közül válogattunk össze néhány meghatározó alkotást.

A Ria, ria, Hungária már régóta velünk van, olyannyira, hogy még Vámosi János és Záray Márta is feldolgozta, sőt, később a Romantikus Erőszak is megénekelte, és számos más előadó is beemelte a hasonló témájú zenéjébe.

Az 1994-ben alakult, a nemzeti, néhol folkos beütésű hard rockot játszó Romantikus Erőszak, azaz a Romer egy egész albumot szentelt ennek a témának, amely az Intrót követően egy másik igen népszerű rigmussal, az Óóólé-val indul, de ezen a lemezen található a már említett Ria, ria, Hungária is.

A Romer egy másik száma, a Magyarország 6 Anglia 3 a legendás 1953-as mérkőzést ünnepli, amikor a magyar válogatott a Wembley-ben 6–3-ra győzte le Angliát, és a mai napig ez az egyik legemlékezetesebb pillanat a magyar futball történetében.

És ki ne emlékezne arra, amikor 14 évvel ezelőtt még a csapból is a Nálunk van a labda! című vb-sláger szólt. Az eredeti K’naan Wavin’ Flag című szerzeménye volt Nagy Gyuri, Várkonyi Attila és Hrutka Róbert átdolgozásában, amelyet a Szabadság tér 17 zenekarral többek között olyan magyar műsorvezetők, szakkommentátorok adtak elő, mint az akkori MTV-s D. Tóth Kriszta, Gundel Takács Gábor, Sallói István, Bognár György, Bánfi János vagy Mészöly Géza.

Egy másik klasszikus, ami gyakorta felcsendül a stadionokban, az Ismerős Arcoktól a lassú, zongorajátékra épülő Nélküled, amely a szórakozástól, bulihangulattól eltérően inkább az összetartozás érzésére apellál.

A magyar válogatott 2016-os Eb-szereplése és az azt övező eksztázis során épp egy, a focihoz közel nem álló, kilencvenes évekbeli bulislágertől kezdtek el zengeni a stadionok. A Soho Party szerzeménye bár minden szempontból távol áll a labdarúgástól, egyvalamivel viszont azonosulni tudnak a szurkolók: a dalszöveg ugyanis a felhőtlen bulizásról, szórakozásról szól, és benne van annak a vágya, hogy ez az állapot örökké tartson.

Ezt az érzést könnyű átkonvertálni ebbe a sportba, hiszen a szurkolók is azt várják, hogy a csapat olyat csináljon, ami egy életre meghatározó élmény tud maradni, és ez nem más, mint a győztesnek lenni érzés. Bár vélhetően teljesen ösztönösen, de nem véletlenül írták át szövegét „poénból” arra, hogy „balázsolj nekünk valami szépet”, hiszen Dzsudzsák Balázs teljesítménye vitathatatlan volt abban a szériában.

De számos Eb-induló is született az utóbbi időkben, ilyen például a ValMar és a Hősök koprodukciója is, a Magyarok, vagy a dani a kovacs és Katona Petra Hajrá Magyarország, de idesorolható Nagy Szilárd és Ragány Misa Mindenki szurkol című dala is, vagy épp Jolly A győzelem lesz a miénk! című indulója is.

2024-ben pedig felrobbant az internet a Full Of Stars által Azahriah Mind1 című számára az AI segítségével létrehozott Azi meg a Szobó kreáció, amely alig pár nap alatt átlépte az egymilliós megtekintést.  

A magyar szurkolás egyik ikonikus alakja Hajdu B. István is, aki páratlan lelkesedéssel tudja tolmácsolni a magyar válogatott mérkőzéseit. Nem véletlen ezért, hogy amikor – ugyancsak a – Full Of Stars csapata elkészítette a 2024-es Eb dalát, Szoboszlai Dominik mellett a kommentátor hangját is felhasználták.

A magyar futball szurkolói hosszú évek óta alapozzák a jó hangulatot különböző dalokkal és rigmusokkal, amelyek nemcsak a lelátókon, hanem a futball történetében is fontos szerepet játszanak. Biztosak lehetünk abban, hogy a továbbjutás esetén lelkesedésükkel és ikonikus dalaikkal továbbra is biztatni fogják a válogatottat, és emlékezetessé teszik majd a mérkőzéseket.