A magyar futball egykori és mai sikereihez kapcsolódó különleges történeteket, emlékeket mutat be a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt a Minden idők focija című tárlat. A Budavári Palotanegyedben látható kiállításhoz kísérőprogramok csatlakoznak, a focirajongók a szurkolói teraszon követhetik az összes mérkőzést.

Az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Sport, Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány és a Várkapitányság több helyszínre bontott közös kiállítása a OSZK gyűjteményére és a Nemzeti Sport fotóira épül.  

A hazai foci múltjának és jelenének vizuális emlékeiből válogattak a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. Az egyik oldalon a 20. századi magyar plakátművészet kiemelkedő alkotásai láthatók olyan művészektől, mint Manno Miltiades, Bíró Mihály, Fery Antal vagy Pál György. A másik „térfélen”  a magyar válogatott mérkőzésein megörökített pillanatok kaptak helyet, ezzel is fokozva a drukkerhangulatot az Öntőház udvaron kialakított szurkolói teraszhoz vezető úton.

A szabadtéri installációk a Budavári Palotanegyed Hunyadi udvarán folytatódnak, az OSZK épülete mellett. Plakátok, metszetek és kisgrafikai alkotások mesélnek arról, hogyan lett a foci mindennapjaink része. Bemutatkozik a labdarúgás világától elválaszthatatlan totó is Kassowitz Félix (Kasso) és Macskássy János grafikáin keresztül.

A harmadik helyszínen, az OSZK beltéri kiállításán eredeti plakátok és kéziratok mellett olyan, ritkán megtekinthető emblematikus tárgyak is láthatók, amelyek Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy a Korda testvérekhez kapcsolódnak. Korabeli filmhíradók részletei villantják fel a legendás mérkőzéseket és játékosokat, és  egykori újsághírek között is böngészhetnek a látogatók.

Látható az a különleges bélyeg is, amelyet 1954-ben előre elkészítettek az Aranycsapat biztosra vett vb-győzelméről.

A július közepéig látogatható kiállítás kurátora Sulics Fruzsina, az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának kutatója.

Foci élőben, filmek a múltból

A 10 éve megújult Várkert Bazár Öntőház udvarán kialakított szurkolói teraszon óriáskivetítőn látható a labdarúgó-Európa-bajnokság összes mérkőzése. A több száz fő befogadására alkalmas helyszínen kvíz és szerencsekerék is várja a látogatókat. A Nemzeti Sport szervezésében a futball világához kapcsolódó szakértői beszélgetések vezetik fel a mérkőzéseket. Az érdeklődők játékban is részt vehetnek a nyereményekért.

Azokon a napokon, amikor nincsenek meccsek, a magyar filmművészet három remekét vetítik le a teraszon. Június 28-án a Szépek és bolondok, július 3-án a Két félidő a pokolban, míg július 4-én a Régi idők focija lesz majd látható.

Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány sportfoglalkozásokat, különböző edzésformákat, sportvetélkedőket, valamint az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos beszélgetéseket szervez a Várkert Bazár északi panorámateraszán, valamint az OSZK épülete előtt, az Oroszlános udvarban. A részletes program itt olvasható.