Kétszáz éve, 1823. január 20-án született Madách Imre. A Talpig magyar e heti adásában – a kerek évforduló apropóján - Madách fordulatokban gazdag életét és életművét ismerhetjük meg. Podcastajánló.

Megszületése óta a Tragédia, Madách Imre klasszikusa egyfajta szimbólumává vált a magyar drámaírásnak, talán a legtöbbször színpadra állított mű Magyarországon. Beszélgetőpartnerünk: Gajdó Tamás színháztörténész

„Ha nincs Arany János, nincs Az ember tragédiája sem” – vallja Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus, aki évtizedek óta kutatja a kétszáz éve született Madách Imre fordulatokban gazdag életét.

Több szálon is kötődik a Nógrád megyei Balassagyarmathoz, Palócföld fővárosához Madách Imre, ami máig őrzi a Mester emlékét. A városban nemrég nyílt Madách-kiállítást Rácz Rita muzeológus, a Palóc Múzeum munkatársa mutatja be.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám