Az évad legkedveltebb színésznője Janza Kata, legkedveltebb színésze pedig Csonka András lett. A szakmai elismerések közül a Kránitz Lajos-díjat idén Lévay Viktória színművész, a Kishonti Ildikó-díjat pedig Skrabán Judit rendezőasszisztens vette át.

 

A Menopauzával nyitja a 2018/2019-es premierek sorát október 12-én a Teréz körúti Játékszín! Robert C. Kelly zenés darabját Tallós Rita állítja színpadra. Horgas Ádám rendezésében mutatják be februárban Lars von Trier Táncos a sötétben című Arany Pálma-díjas musicaljének adaptációját. Bagó Bertalan a jövő év tavaszán a Könnyed erkölcsök színpadi változatával jelentkezik, melyben egy angol férfi és egy amerikai nő sok szempontból problematikus párkapcsolatát követhetik nyomon a nézők, szezonzárás előtt pedig Legénybúcsú címmel saját darabot, egy parádés vígjátékot visz színre Szente Vajk.

Jatekszin1
Lévay Viktória, Csonka András, Bank Tamás,
Janza Kata, Skrabán Judit (balról jobbra)

 

A 2017/2018-as évadban hat premiert tartott a teátrum, emellett a Bock színpadi bemutató után nagyszínpadra vitték Galceran Bankhitel című kétszereplős vígjátékát is. Az öt éve újranyitott magánszínház az ünnepi szezonban 368 előadást adott, közel 104 ezer vendéget kiszolgálva. A Teréz körúti játszóhely 96,5%-os kihasználtsággal működött, külső helyszínen pedig (MOMkult, tájelőadások) összesen 77 alkalommal játszottak mintegy 36 ezer néző előtt. A június 6-ai záró társulati ülésen Bank Tamás igazgató először adta át az évad legkedveltebb színészének odaítélhető díjakat a közönség szavazatai alapján. Az internetes szavazáson Janza Kata és Csonka András nyerte el a nézői elismerést.

 

A színház 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díja a 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának is emléket állít. Az elismerést, amelyet minden évadban kiemelkedő munkájáért vehet át egy-egy művész, idén Lévay Viktória nyerte el. A Játékszín vezető színésznőinek egyike a 2017/2018-as évadban két bemutatóban is helyt állt: a 39 lépcsőfokban négy női figurát alakított, a Mennyei hang!-ban Dorothy szerepében debütált sikerrel, emellett A szőke ciklon című Rejtő-darabban is bemutatkozott, Magda szerepét a várandós Földes Esztertől vette át.

 

A Kishonti Ildikó emlékére alapított díjat minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan backstage-munkatársa kapja, aki jelentősen hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott, Skrabán Judit a Játékszín sok előadásának kulcsfigurája, olyan színházi ember, aki rendezőasszisztensként és ügyelőként is a minőséget képviseli.

Jatekszin2
Szűcs Attila, Márkus Mihály, Bank Tamás,
Horgas Ádám, Tallós Rita, Bagó Bertalan (balról jobbra)

 

A Játékszín 2017/2018-as évadában sikerrel mutatott be krimivígjátékot 39 lépcsőfok címmel, kortárs színpadi művet (Szakonyi: Két nő), klasszikus komédiát (Hazudj inkább, kedvesem!), a nemzetközi színtér egyik sikerdarabját Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János főszereplésével (Mennyei hang!), és egy családi musicalt (Dog Story). A következő szezonban a friss produkciók repertoáron maradnak, a teljes kínálatra pedig továbbra is a sokszínű szórakoztatás lesz a jellemző. A most záruló évadban hat produkció érkezett kerek előadásszámhoz. A ?Tied a világ!, a Kölcsönlakás és az Életrevalók az ötvenedikhez, az És már senki sem a századikhoz, valamint százötvenedik előadását ünnepelte a Nyolc nő és a Gombóc Artúr, a nagy utazó című gyerekdarab, melynek jubileumi előadására a szerző, Csukás István is ellátogatott.

 

A tájelőadások száma csaknem megkétszereződött az előző szezonhoz képest ? a Játékszín produkcióit meghívta többek közt Hódmezővásárhely, Szolnok, Százhalombatta, Szeged, Veszprém, Siófok, Dunaújváros, Nagykanizsa, Szolnok, Kaposvár, Jászberény, Debrecen, Szekszárd, Nyíregyháza és augusztus végéig további hat hazai városban, a határon túl pedig Aradon és Dunaszerdahelyen játszanak. A színház július 12-éig játszik a Teréz körúton, 7-én azonban elindítják a Színpart-sorozatot Siófokon. A nagymúltú szabadtéri színpadon idén nyolc szombat estét a Játékszín fémjelez. A sorozatban három saját és öt vendégelőadást vonultatnak fel olyan sztárokkal, mint Hernádi Judit, Udvaros Dorottya, Tompos Kátya, Szulák Andrea, Lengyel Tamás és Puskás Peti.

 

Bank Tamás a június 6-ai évadzáró társulati eseményen köszönetet mondott a színház minden munkatársának, és kiemelte: ?a művészek odaadó és minőségi munkája erős társulattá teszi a Játékszín csapatát, a színházat pedig a szórakoztató műfaj olyan bázisává, amelyet egyre erősebb figyelem övez. Ennek pedig legfőbb mércéje a folyamatos teltház.?

Fotó: Juhász G. Tamás