Május 30-án a Magyar Zene Házábannégy, nemzetközileg is elismert magyar zeneszerző Rozsda Endre által inspirált műveivel emlékeznek meg a képzőművészről. A program a Magyar Zene Napját is ünnepli.

A Magyar Zene Háza és a Várfok Galéria együttműködésben megvalósuló koncerten az ihlető festmények kivetítve lesznek láthatók, a darabok elhangzása előtt pedig Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője beszélget a zeneszerzőkkel. 

Dargay Marcell a Les Copains és a Madone című kései táblaképekből indult ki: az arcábrázolás közös alapokon nyugvó, de eltérő irányú megközelítési módszereit alakítja zenei összefüggésekké a Visages Visibles – Visage Invisible című darabban. Balogh Máté kamaraműve, az Eine Kleine Stadtmusik a Város című olajfestmény zenei illusztrációja. Kis ívű frázisait a városokra jellemző, változatosan zajos hangi folyamatok töltik ki. Az inspiráció forrását címében is hordozza a Charleston for Rozsda, amelyben Horváth Balázs a kép sűrűségét, színeit, illetve a felismerhető és fel nem ismerhető figurák konkrét-absztrakt kettősségét ragadja meg. Tornyai Péter „Je pose ma tête sur le temps…” című kompozíciójában pedig a zenei folyamat létrehozása Rozsda jellegzetes perspektíva-megsokszorozó módszeréhez, a vászon alkotás közbeni forgatásához hasonlóan történik.

A koncertet megelőzi a DOME_LIVE 013 Rozsda Endre: A kékszakállú herceg vára című installáció.

A Mindenkinek van saját álma című, 2020-ban a Várfok Galériában megrendezett tárlatról ebben a cikkünkben számoltunk be. A kiállítás a festőművész merész, semmitől vissza nem riadó személyes vízióiba engedett bepillantást.

Nyitókép: Rozsda Endre: Charleston (részlet)