Új albumotok július 2-án debütál a Várkert Bazárban. Milyen különlegességekre számíthatunk a lemezbemutató koncerten?

Mihályi Réka: Nagyon sok újdonságot hozunk ezúttal is a színpadra, mellyel időnként még saját magunkat is meg tudtuk lepni a felkészülés során. Érdekesség, hogy most azok a zenekari tagok is írtak dalokat, akik eddig még nem csillogtatták meg zeneszerzői tehetségüket. Például Gyalog Zoltán, a gitárosunk két nagyszerű dalt is írt az új lemezre. Közülük az egyik egy igazán szentimentális, a női szíveket meghódító szerzemény. Úgy érzem, hogy stílusban is megújultunk az eddigi világunkhoz képest. Az első lemezünk inkább a 20-as, 30-as éveket idézte, míg a Fonogram-díjas Botrány című albumunk már az 50-es, 60-as évek lendületét kapta el, a mostani viszont egy teljesen más színű anyag lett. Sokkal bátrabban nyúltunk olyan elemekhez is, mint például a rockabilly, vagy a beat, sőt még egy rockos lüktetésű számot is találhatunk rajta. Néhányat közülük akár filmzenének is el tudnék képzelni. A számok azonban egy nagy egészt alkotnak, mindenbe bele tudtuk csempészni azt a kis Group'n'Swinges világot, amit már a kezdetekben megteremtettünk.

Az album címadó dala: Most légy férfi! Kinek szól a felhívás?

Magyar Bálint: A dal voltaképpen egy férfi felkérése tangóra. Rékával egyébként is van közöttünk egy finom kis játék, ami arról szól, hogy legyél egy kicsit férfiasabb.

Mihályi Réka: A Retikül című dalunk után, ami egy igazán Rékás és végre egy nagyon nőies dal lett, szerettem volna folytatni a vonalat. Mert úgy gondolom, ösztönből képviselem a nőknek azon részét, akik a mai világban is nők szeretnének maradni, de ugye egy nő is csak egy igazi férfi mellett tud nő lenni. A szám szövegírójával, Födő Sándorral hosszasan beszélgettünk arról, hogy az elkészült dallamhoz milyen szöveg legyen. Ekkor csatlakozott hozzánk Bálint, és összefésültük a két mondanivalót. Én az összes nő nevében mondom, hogy Most légy férfi!, a margón pedig kicsit noszogatom Bálintot. Fontos, hogy amit csinálunk a színpadon, az ösztönösen jöjjön, mint nő és férfi viszonya egymáshoz. Mint például azok az apró kis játékok, amelyek a mindennapokban megvannak köztünk, amikor piszkáljuk egymást (nevetnek). Ez a színfalak mögött kitűnően működik, és a színpadon is ezt kell megtalálnunk, természetesen a profizmus határain belül.

Akkor a felhívás egy tágabb kontextusban is értelmezhető.

Mihályi Réka: Igen, az egész férfitársadalmat felszólítom! Én nagyon szeretek nőként viselkedni, és hálás is vagyok azért, hogy a zenekarban kilenc, teljesen különböző karakterű férfi vesz körül. Ez egyébként vice-versa módon működik, ha a nő nő, a férfi pedig férfi, akkor működik igazán a körforgás.

Egyedüli nőként a zenekarban, miként éled meg a közös munkát, hogy kilenc férfival vagy körülvéve?

Mihályi Réka: Nem mindig könnyű (nevet.) Teljesen másképpen vagyunk összerakva és eltérő szemszögből közelítünk meg dolgokat. Azt gondolom azonban, hogy végeredményben ez mindig egy hatékony munka. Minden egyes lépésünkben benne van a férfi és a női energia.

Magyar Bálint: Mindannyian különleges nőnek tartjuk Rékát, amit vagy vicces, vagy udvarias formában a tudtára is szoktunk adni. Ha éppen valamiért számon kérni igyekezne bennünket, akkor ezzel tompítjuk az élét (nevet). Vigyázunk rá!

Mihályi Réka: Valakinek a testvére, másnak a gyereke, az anyukája vagy éppen a szomszédja vagyok. Érdekes érzés ennyi szerepben lenni. Ez nekem is segít a mindennapokban, hogy jobban megismerjem a férfi agyat és hozzáállást.

Magyar Bálint: Lehet, hogy legbelül erre már egy rendszert is felállított magában (nevet).

A dalhoz készült klipetek egyre népszerűbb. Mit lehet tudni a történetéről?

Mihályi Réka: Mindenképpen egy nagyon elegáns helyet szerettünk volna a klip helyszínéül választani. A Boscolo tűnt a legmegfelelőbb választásnak. A történetet pedig miután kitaláltam, egy nagyszerű szakmai csapattal tudtuk megvalósítani. A klipben minden fiúnak jutott szerep, akik a különböző élethelyzetekben találkoznak a nővel. Igyekeztem a fiúkat a számukra leghitelesebb élethelyzetben megjeleníteni. Például Nyikes Krisztián, a trombitásunk a hétköznapi életben egy remek szakács, nagyon szeret főzni, ezért ő ezt a szerepet kapta. Bálint pedig minden egyes momentumban megjelent, akivel mindig csak egy pillantásnyi kapcsolódási pontunk volt. Többször is összefutottunk, a portán, előfordult, hogy egymásnak mentünk, mégsem keltette fel az érdeklődésemet, mint férfi. Aztán mégis, amikor éppen a tükörben igazgattam magamat, kilépett és ott állt a hátam mögött, és akkor visszapörgetve emlékeztem, hogy láttam. Tulajdonképpen az kellett, hogy kiálljon úgy, mint egy férfi.

Magyar Bálint: Én egyébként is hajlamos vagyok a szemlélődő életmódra. Maga a döntés lassan születik meg bennem, mielőtt akcióba lendülök. Tizenhat évvel ezelőtt volt egy színházi főszerepem, ahol a próbák után a rendezőtől egy csigát kaptam ajándékba. Azt mondta, nagyon jól veszem az instrukciókat, csak lassan. Én az a típus vagyok, aki figyel és utána lép elő, akárcsak a klipben szereplő férfi.

Hol találkozhatunk még veletek a nyáron?

Mihályi Réka: Most nyáron inkább szabadtéri fellépéseink vannak, mint például most a Margitszigeten, de már a szeptemberi klubszezonra is készülünk, illetve gyakran hívnak meg minket céges rendezvényekre is.

Magyar Bálint: Elképesztően intenzívre sikeredett az utóbbi időszak, nagy munka van a hátunk mögött. Most szeptemberig azért lesz alkalmunk egy kicsit pihenni, amit nem bánunk.

Mihályi Réka: Sok vidéki koncertünk is van, csütörtöktől vasárnapig szinte minden héten játszunk. Mindezt amellett, hogy kilencven százalékunknak van civil munkája. Nagyon komoly logisztikát igényel a szervezés. Úgyhogy most lesz egy kis időnk megszusszanni és méltán megünnepelni azt az időszakot, ami a tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál óta tart. Szeptembertől viszont újra belecsapunk. Októberben pedig folytatjuk az immáron hagyománynak számító esélyegyenlőségi koncertsorozatunkat, amely során hátrányos helyzetű fiatalokkal és felnőttekkel zenélünk együtt, a bevételt pedig felajánljuk a részükre.

Hogy bírjátok ezt a nagy hajtást, mivel töltődtök fel?

Magyar Bálint: A civil életünkkel (nevet). Nyilván rengeteg energiát vesznek el a próbák és a koncertek, azonban a fellépések során extra módon visszapótlódik ez az energia.

Mihályi Réka: Nekem az jelent nehézséget, hogy hétfőtől péntekig dolgozom a civil munkahelyemen, majd péntektől vasárnapig, mint énekesnő. Nagyon tudom értékelni azokat a pillanatokat, amikor semmit nem csinálok, csak a kedvenc magazinomat lapozgatom, vagy nyugodtan megiszom egy tejeskávét és leemelek a polcról egy könyvet. Sőt, még annak is tudok örülni, ha kitakarítom a lakást. Amikor munka van, azt komolyan kell venni és dolgozni. Ugyanakkor a szabadidő hasznos megélése is fontos.

Van olyan jövőbeni tervetek, amit már most elárulhattok? Lesz majd videoklip a többi számból is?

Mihályi Réka: Visszatérve a július 2-i lemezbemutatóra: lesz egy meglepetésvendégünk, és vele tervezünk majd egy videoklipet is forgatni. A nevét még nem árulhatom el, aki kíváncsi, jöjjön el a koncertre.

A Most légy férfi klipje: