_DSC8424_CopyL. Simon László azokról a dilemmákról beszélt előadásában, amelyekkel a kormányzati munkában is érdemes lesz foglalkozni. ?A kormányzat számára nem csak az a fontos, hogy milyen módon küzdünk az internet-penetrációban való belső hátrányunk ellen, nem csak az a fontos, hogy hány háztartásban van szélessávú internet, hogy hány közintézményben lesz ingyenesen elérhető wifi. Az is fontos, hogy az interneten elérhető tartalmaknál az oktatásban el tudjuk-e azt érni az előttünk álló évtizedekben, hogy mindenképpen használjanak minőségi tartalmakat. Az is fontos, hogy a magyar nemzeti kultúra és örökség szempontjából meghatározó értékeket mi digitalizáljuk és mi tároljuk őket a saját szervereinken. Az is fontos, hogy minél több adóbevételt tartsunk az országon belül és azt visszaforgassuk az iparágba, ilyen módon képezve újabb adóbevételeket, valamint az is fontos kell hogy legyen, hogy valamiféle valóságos referenciaként bíró tartalak szolgálják az élethosszig tartó tanulást? – fogalmazott az államtitkár.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter arról beszélt, hogy egy korszakváltás közepén járunk: 20-30 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy ennyire átalakítja a 21. századot az infokommunikciós társadalom. Hozzátette, hogy a szektor óriási lehetőségeket rejt magában, és gyakorlatilag bármit képes forradalmasítani.

_DSC8487_CopyA miniszter azt is elmondta, hogy a kormány céljai közé tartozik többek között, hogy a felnőtt lakosság körében a digitális írástudatlanok aránya 2020-ra 30 százalék alá csökkenjen. 2016-ban szeretnék elérni, hogy a rendszeres internethasználat mutatója érje el a 75 százalékot, és ugyanebben az évben a mikro- és kisvállalkozások 90 százaléka, 2020-ra pedig a 99 százaléka rendelkezzen internet-hozzáféréssel. További fontos cél, hogy minőségi és mennyiségi szempontból is javuljon az iskolai informatikai oktatás.

A tavalyi, nagy sikerű, több mint 1200 résztvevővel megrendezett esemény után idén a jubileumi ötödik Infotér Konferenciát nyithatta meg Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke Balatonfüreden, ahova mint mondta, a szakma gyakorlatilag hazajár.

Az infokommunikciós szektor egyik legmeghatározóbb hazai rendezvényén a szakterületek közül idén az elektronikus közigazgatás, a kormányzati informatika, a telekommunikáció mellett nagy szerepet kap a fejlesztéspolitika, az innováció, az infokommunikációs iparágfejlesztés, az oktatás, az egészségügy, az energetika, az okos városok, a térinformatika, a készenléti szervek informatikai fejlesztései, valamint az informatikai biztonság is. Terítéken lesz a vállalkozásfejlesztés, a digitális transzformáció és kiemelten a Digitális Nemzet Fejlesztési Program is.