fbpx

Mit adjunk a kamaszok kezébe? – Könyvek tizenéveseknek

Szubjektív válogatás friss kötetekkel.

Én vagyok a napod

Marie Pavlenko regénye gyönyörű, fájdalmas felnövéstörténet, amely az érettségire készülő Déborah életének kritikus szakaszáról mesél. Egyedi stílusa, nyelvezete, mai szófordulatai és a szövegben bujkáló humor különösen élvezetessé teszi, és megérintheti a fiatal olvasókat. A párizsi középiskolás mindennapok, a szülők konfliktusa, egy váratlan tragikus fordulat – sok olyasmi van ebben a könyvben, amelynek köszönhetően az olvasó széles érzelmi skálát jár be. A sajátos hangvételű kötetet a felnőttek is szeretni fogják.

Libri.hu

Nagyapa hegedűje

Kathy Kacer és Eric Walters regénye a XXI. század első éveibe, egy drámatagozatos középiskola diákjai közé kalauzol el. A történet főszereplője, Shirli éppen az éves bemutató előadásra készül – a Hegedűs a háztetőnt játsszák –, amikor kiderül, hogy zenegyűlölőnek hitt, holokauszt-túlélő nagyapja egykor éppen ezen a hangszeren muzsikált. A padlásról váratlanul előkerült emlékek hatására rég eltemetett családi traumák kerülnek felszínre. A számos díjjal elismert kötet mindezt olvasmányos, kamaszos hangvétellel és izgalmas történettel teszi élményszerűvé a fiatal olvasók számára is. 

Pagony.hu

Kalandok az erdő mélyén

Fiala Borcsa új ifjúsági regényében – dunai és balatoni történetek után – Komárom környékére repíti az olvasókat. A főszereplő Jancsi csínytevésben bármelyik környékbeli sráccal felveszi a versenyt, és a kinézete alapján sem egyértelmű, hogy a Jancsi, Janó valójában egy vagány, Janka nevű kislány becenevei. A nagyszülőknél töltött, unalmasnak ígérkező nyári szünet – a bunkerépítéstől egy rejtély felderítéséig – számos kalandot tartogat, és a szigorú tekintetű nagymama is okoz meglepetéseket. A humorral átszőtt kötetet a kiskamaszok fogják a leginkább értékelni.

Lira.hu

25 szelfi az Árpád-korból

A történelemtanulás unalmas? Lőrinc László szerint egyáltalán nem! Kötetében az Árpád-kori figurák közösségi oldalakon évődnek egymással, szellemes replikákkal kommentelnek, és közben megismertetik a tizenéves korosztályt a kor mindennapjaival, irodalmi és történelmi utalásokkal, aktuális kiszólásokkal és netes trollokkal színesítve a körképet. Ha valakinek megtetszik a kötet, akkor a török korról szóló változatot is érdemes fellapoznia.

Nem vagy egyedül

Anna Woltznak számos regénye jelent már meg magyarul, így a fiatal könyvszeretők jól ismerhetik olvasmányos stílusát, témáinak sokszínűségét és segítő szándékú köteteit, amelyek a didaktikus tanulságok elkerülésével találnak közös hangot a nyitott olvasókkal. A Nem vagy egyedül középpontjában egy hófehér, Alaska nevű kutya és az őt szerető gyerekek állnak. Mindegyikük küzd nehézségekkel, igyekszik a gimnáziumban beilleszkedni, ám egyikük még epilepsziás is, és mindennap magyarázkodnia kell a betegsége miatt, másikuk pedig egy érzelmi megrázkódtatásból igyekszik felépülni. Ez a regény sokaknak jelenthet élvezetes, mégis elmélyült olvasmányt.

Libri.hu

VIP Világirodalmi paródiák – Újratöltve

Ördögh Ottó kötete először 2008-ban jelent meg, majd a Móra tavaly bővített változattal örvendeztette meg az olykor kíméletlen paródiák rajongóit. A VIP-szerzők persze mind felbukkannak a kötetben Homérosztól Shakespeare-en át Bulgakovig, így derültséget kelt, ha az iskolai kötelező olvasmányokkal együtt adjuk a fiatalok kezébe.

Libri.hu

2050 – Ifjúsági novellák a jövőről

Milyen lesz a kamaszok élete 2050-ben? Hogyan fest majd Magyarország? Az antológiában már ismert alkotók és hangjukat kereső ifjú szerzők igyekeznek választ adni a felvetésekre, és a kötetnek előnyére válik ez a sokszínű, ám színvonalában igen egységes válogatás. Bevándorlás, közösségi oldalak, tanulás, szex, környezetvédelem – a novellák számos, a kamaszokat is foglalkoztató kérdést vetnek fel az egyedi hangvételű sci-fikben.

Bookline.hu

A rovat további cikkei