Az ipari területek újrahasznosításának alternatíváival, az ipari örökségek védelmével kapcsolatban korábban számos progresszív kezdeményezés, tanulmány, diplomamunka született, ezeknek az építményeknek a kihasználatlansága nem új keletű probléma.

Ugyan ismert egy-egy rendhagyó példa (például Ózdi Kultúrgyár, pécsi Zsolnay-negyed), ám a témáról leginkább csak elméleti szinten folyik diskurzus. Általánosan elfogadott megoldásról és működő gyakorlatról jelenleg kevésbé beszélhetünk itthon, miközben európai szinten több mint ötven éve foglalkoztatja az építészeket és a kulturális szférában dolgozókat a kérdés, hogy

az immár kihasználatlan egykori ipari épületeket milyen módon lehet visszakapcsolni a települések gazdasági, művészeti vérkeringésébe.

Felmerült egy közös platform megteremtésének igénye, ahol a még nem ismert munkák és jövőbeli koncepciók beemelésére is lehetőség nyílik. Az Ipari örökség 4.0 konferencia által feszegetett kérdéseket nemcsak elméleti módon, hanem fiatal tervezők diplomamunkáin keresztül is igyekeznek feldolgozni.

A konferencia részeként kihirdetik a hallgatói tervpályázatot, amelyből online kiadványt is készítenek.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt.

Nyitókép forrása: Építészfórum