fbpx

Mit tennél, ha ma meghalnék?

November 16-tól látható a B32 Galéria és Kultúrtérben Gergye Krisztián legújabb rendezése.

A Gyulay Eszter átirata alapján készülő Mit tennél, ha ma meghalnék? egy örökifjú anyuka és ADHD-s kisfia életének nehézségeit mutatja be.

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka, egy figyelemhiányos, hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Horváth Lili, Varga Ádám, Simkó Katalin és Katona László szereplésével készülő drámának. Történetük nem egyéb, mint három szeretetéhes ember kétségbeesett próbálkozása a „normális” életre. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat.

A rendező így gondolkodik az előadásról: „Az egymás elvesztésének elkerülhetetlensége az, ami rávilágít a boldogság pillanatiságára, amit valami jobb reményében soha nem merünk megélni teljes mélységében. Szereplőink folyton erre a pillanatiságra emlékeztetik egymást, kizökkentik a pillanatnyi harmóniát, akarva-akaratlanul egymásért tesznek kárt egymásban. Mindez mégis egy közös küzdelem a túlélésért, ami néha még életnek is nevezhető. Az emberi lét mélységeibe zuhanva az értelmetlenségben ismerhetik fel a sorsszerűt: vajon meg tudják-e oldani, vagy fel tudják-e vállalni saját maguk, vagy a másik tragédiáját.”

Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel? Ezekkel a sokunkat foglalkoztató kérdésekkel foglalkozik az előadás.

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) fő tünetei a figyelemzavar, impulzivitás, valamint hiperaktivitás. Egy ilyen zavarral küzdő gyerek – ahogyan Eric is – sok konfliktust él meg közvetlen környezetében. 

Egy ilyen, komoly dühkitöréssel járó eset során véletlenül ismerkedik meg Eric a szomszédban lakó tanárnővel, akik lassan a bizalmasává válik, tanítani kezdi, és még az anyjával is barátságot köt. Az eleinte kezelhetetlen viszonyok e hármas hatásra kezdenek el normalizálódni.

A Mit tennél, ha ma meghalnék? előadást 16 éven felülieknek ajánlják. A Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció és a Másik Oldal közös bemutatója a premiert követően november 24-én lesz látható.

A rovat további cikkei