Augusztus 24-én új tagokkal bővülve és újult erővel vágott bele az évadba a Radnóti Színház. Kováts Adél igazgató az évadnyitó társulati ülésen az alkotói tettvágy, az összetartozás és a közösség erejét hangsúlyozta évadnyitó beszédében.

A Radnóti Színház a tavalyi sikeres évadot folytatva újabb, Magyarországon először látható bemutatókkal készül Alföldi Róbert, Nagy Péter István és Szikszai Rémusz rendezésében. A negyedik bemutató olyan átirat, amely a szerző eredeti szándékához híven nyelvében és színpadi megvalósításában mai előadást ígér, Mohácsi János rendezésében. A színház mindegyik bemutatója a jól ismert, ízig-vérig közép-európai katlanban való létállapotot tükrözi és boncolgatja.

„Jó közösség vagyunk” – kezdte évadnyitó felvezetőjét Kováts Adél igazgató. „Próbáljuk egymásban tartani az erőt, megőrizni a jókedvünket, tettvágyunkat. Az egyre nehezebben élhető életünk és a mindennapokat sújtó folyamatos rossz hírek ellenére vegyük észre azt is, hogy mégis alkotunk, olvasunk, színházba járunk, tanulunk, neveljük a gyerekeinket. És mégis élünk!” A nyitóbeszédet követően az igazgató köszöntötte az új tagokat: Tóth Ildikó, Major Erik és Kuttner Bálint színművészeket, valamint a gyakorlatát a Radnótiban töltő Kozma Veronika egyetemi hallgatót.

Szeptember elején a színház újabb vendégelőadásra viszi a Kályha Katit, 4-én a nagybányai közönség lehet részese Szálinger Balázs történetének, amelynek helyszíne a nagybányai Kályha kocsma. A közönség által nagyon várt Radnóti nyílt nap idén kitelepül a margitszigeti Kristályba, azzal a szándékkal, hogy az esélyegyenlőséget erősítve az esemény akadálymentes lehessen a közönség számára. A minifesztivál, amivel a társulat a nyílt napra készül, szeptember 17-én lesz. Októberben fotókiállítás nyílik színész-tárlatvezetéssel és szakmai beszélgetésekkel a 14 ügyről, és novemberben, a főváros 150 éves születésnapján debütál a Budapest teli van faluval Radnóti-podcast.

Az évadnyitót követően tartották meg Alföldi Róbert rendezővel a 3tél olvasópróbáját, a színház már gőzerővel készül az október 21-i premierre. Tena Štivičić 3tél című darabja igazi társulati előadás nagyívű szerepekkel és történelmi korokon átívelő családtörténettel, Tóth Ildikó, László Zsolt, Sodró Eliza, Bata Éva és Pálfi Kata főszereplésével.

Decemberben Nagy Péter István viszi színre Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című kisregényének adaptációját erős jelenkori áthallásokkal. Főbb szerepekben Porogi Ádám, Schneider Zoltán és Major Erik.

Szikszai Rémusz újra dolgozik a társulattal: Robert Icke Oidipuszát rendezi meg, amely a mában, egy választás éjszakáján játszódik, címszerepben Pál Andrással, feleségét Kováts Adél alakítja. Az évad végén ismét a Radnótiban rendez Mohácsi János, aki Bródy Sándor A tanítónő című darabjának friss, kortárs közegre átírt verzióját készíti el testvérével, Mohácsi Istvánnal. A társulat tagjai mellett vendégművészként Bányai Kelemen Barnát (Katona József Színház) láthatja majd a közönség, a címszerepet Sodró Eliza alakítja.

Nyitóképen Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója. Fotó: Csoszó Gabriella