Audiovizuális eszközökkel modernizálják a naumburgi Nietzsche-háznak a filozófus életét és életművét bemutató kiállítását a következő két évben.

A dokumentációs központ közvetlen szomszédságában álló ház, amelyben Friedrich Wilhelm Nietzsche (1844-1900) gyerekkora és fiatalkora nagy részét töltötte, idén került a várostól a Friedrich Nietzsche Alapítványhoz.

A modernizálást jövőre kezdik meg, de a felújítás már a nyár folyamán kezdetét vette. A múzeum hátsó részében két tárolóhelyiséget fedeztek fel, melyeket könyvtárral kiegészített munkaterületekké alakítottak.

A szobákban jelenleg a tavaly elhunyt Nietzsche-kutató filozófus, Ludger Lütkehaus hagyatéka található. Lütkehaus özvegye elhunyt férje teljes Nietzsche-dokumentációját – mintegy 2,5 tonna könyvet – a múzeumnak adományozta.

Nemcsak a Nietzsche-házban történnek változások, hanem az alig 100 méterre lévő Dokumentációs Központban is. A 2010-ben megnyitott központot szintén a Nietzsche Alapítvány üzemelteti. A 2008-ban létrehozott alapítvány célja, hogy Szász-Anhalt tartomány minden, Nietzsche életében fontos helyszínét megőrizze.

Nietzsche 1844-ben a Naumburgtól 30 kilométerre lévő Röckenben született, 1900-ban bekövetkezett halála után itt is temették el.

Fotó forrása: Wikimedia Commons