A mesterséges intelligenciát egyre szélesebb körben használják, így adta magát az improvizációra épülő Momentán Társulat re:Verze című előadásának alkotói számára, hogy éljenek a lehetőséggel. Magyarországon elsők közt építették be a gépi algoritmusok kínálta fejlesztéseket a produkciójukba.

Pirisi László. Fotó: Csobay Bence
Pirisi László. Fotó: Csobay Bence

Napi szinten bővül az AI-eszközök tárháza, egyre több szakterületen alkalmazzák a mesterséges intelligenciát. Az AI-alkalmazások szinte minden iparágban jelen vannak, és egyre inkább beépülnek a mindennapi munkafolyamatokba, növelve a hatékonyságot, és új lehetőségeket teremtve az emberi erőforrások, akár a kultúra számára is.

Pirisi László, a Momentán Társulat egyik alapító tagja alkotótársával, Szőke Szandrával ebben fedezett fel új lehetőséget. Magyarország legrégebbi és legismertebb improvizációs színházának re:Verze című előadásában az énekesnővel együtt sosemvolt slágereket rögtönöznek. Receptek, napi hírek, gyerekversek vagy bevásárlólisták: minden szövegben bujkál egy dal. Saját és a nézők ötleteit tömörítik rövid és szellemes dalokba, amihez ma már a mesterséges intelligenciát is segítségül hívják. De hogyan zajlik ez a gyakorlatban? Az előadás során a közönségtől egy-egy mindennapi témában szavakat, kifejezéseket gyűjtenek be, majd ezt chatbotokkal verssé formálják. Ezután az elkészült szövegből dalt improvizálnak, énekhangra és billentyűs hangszerekre hangszerelve.

„A mesterséges intelligencia az előadásainkban elsősorban a humor eszköze, de emellett hiszünk abban, hogy ez egy hasznos formája az AI-chatbotokkal való ismerkedésnek, hisz rávilágít arra, hogy milyen sokféleképpen használható a hétköznapi életben egy ilyen alkalmazás, megmutatva annak esetleges bravúrjait és sutaságait” – mondja Pirisi.

Április 14-én angol nyelvű kiadással jelentkezik a re:Verze, ahol kifejezetten a tavaszi zsongáshoz kapcsolódó dalok születnek majd, és az AI-asszisztensek újabb távlatokat és inspirációs forrásokat nyitnak meg az alkotók és a közönség számára, mivel angol nyelven jóval több információ érhető el a weben. Ez még nagyobb teret ad a kísérletezésnek, amelynek célja és fókusza az AI-alkalmazások használata mellett is a közösségi élmény, az igazi kapcsolódás lehetőségének megteremtése ember és ember közt, a zene és az improvizáció erejével.